Τον περασμένο Απρίλιο είχαμε δει πώς το μεγάλο success story της Γερμανικής Energiewende οδηγεί στο κλείσιμο υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στο Irsching της Βαυαρίας, ηλικίας 4 & 5 ετών, με ένα απ' τους μεγαλύτερους συντελεστές απόδοσης στον κόσμο. Η μονάδα 4 ήταν το καμάρι τόσο της Ε.ΟΝ, στην οποία ανήκει, όσο και της Ζήμενς, καθώς έχει τον πιο σύγχρονο στρόβιλό της.
Καθόλου περίεργο λοιπόν το πιο πάνω διάγραμμα του Bloomberg, που δείχνει πώς οι μετοχές των δυο μεγάλων και παραδοσιακών εταιρειών ενέργειας της Γερμανίας, RWE και E.ON, όχι μόνο υποαποδίδουν συστηματικά έναντι του δείκτη DAX απ' τα μέσα του 2009, αλλά ακολουθούν και σαφή πτωτική πορεία. Κι ακολουθούν σαφή πτωτική πορεία επειδή ..
.
πέφτουν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού κάθε φορά που φυσά ή κάθε φορά που έχει ήλιο, καθώς το υπέρογκο κόστος της Energiewende έχει μεταφερθεί στα νοικοκυριά, που πληρώνουν, αγόγγυστα προς το παρόν, τα δεύτερα υψηλότερα τιμολόγια της ΕΕ, πίσω μόνο απ' τη Δανία.
Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς και μετά το κλείσιμο των μονάδων του Irsching της E.ON πήρε σειρά το εργοστάσιο του Westfalen της RWE. Ασφαλώς δεν πρόκειται για το Westfalen στάδιο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, το γήπεδο με τον υψηλότερο βαθμό πληρότητας στην Ευρώπη. Πρόκειται για το υπερσύγχρονο εργοστάσιο λιθάνθρακα που έχει υπό κατασκευή η RWE: οι μονάδες D & E, ισχύος 2x820MW, προορίζονται ν' αντικαταστήσουν παλιές μονάδες, του 1962/63, (ισχύος 2x160MW, που διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2011). Ναι, πέντε φορές μεγαλύτερες σε ισχύ οι νέες μονάδες! Κατά τα λοιπά κάτι περίεργοι τύποι ταξιδεύουν στην Ελλάδα και γράφουν συνθήματα στις καμινάδες της ΔΕΗ. Οι μονάδες αυτές κατασκευάζονται στο υφιστάμενο εργοστάσιο του Hamm στη Βεστφαλία με την πιο σύγχρονη τεχνολογία στον κόσμο για να καίνε και pet coke, βαθμό απόδοσης 46% και έτοιμες για εγκατάσταση συστήματος CCS για κατακράτηση του CO2.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι μονάδες, προϋπολογισμού 2,4 δισεκ. ευρώ, θα ήταν έτοιμες το 2012, αλλά συνάντησαν προβλήματα και καθυστέρησαν. Η μονάδα Ε μπήκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2014, αλλά η μονάδα D είχε το φθινόπωρο του 2013 μια ατυχία, καθώς υδροχλωρικό οξύ προκάλεσε διάβρωση στο λέβητα και το στρόβιλο, καθυστέρησε και πλέον η ολοκλήρωση της μονάδας δεν θεωρείται πιθανή: όπως αναφέρει το Reuters, η RWE ανακοίνωσε πριν τα Χριστούγεννα πως δεν θεωρείται οικονομικά βιώσιμη, λόγω των χαμηλών τιμών του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά. Ο ιστότοπος της RWE δεν έχει κάποια σχετική ανακοίνωση, αλλά το καλοκαίρι είχε δημοσιευθεί πως 23 δημοτικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του εργοστασίου μαζί με την RWE, θέλησαν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στο εργοστάσιο του Hamm και η RWE τους πρόσφερε ένα (1) ευρώ σε κάθε μια δημοτική επιχείρηση! Η RWE είχε έλθει αρχικά σε συμφωνία αξίας 450εκατ. ευρώ με τις δημοτικές επιχειρήσεις, για να τους πουλά 350MW/έτος για μια περίοδο 25 ετών.
H RWE θα προσπαθήσει ν' ανακτήσει την επένδυσή της απ' την ασφαλιστική εταιρεία και την Alstom, που κατασκεύαζε το λέβητα, αλλά σ' όποιον κι αν καταλήξει ο λογαριασμός, η ουσία είναι πως το εργοστάσιο δεν θα λειτουργήσει λόγω της αποσταθεροποίησης που έφερε η Energiewende κι άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα καταλήξει να επιβαρύνει τους καταναλωτές: οι δημοτικές επιχειρήσεις της Βεστφαλίας χρησιμοποιούν τα κέρδη απ' την ηλεκτροπαραγωγή για να χρηματοδοτούν πχ τις δημοτικές συγκοινωνίες και η αποτυχία του Westfalen-D μπορεί να καταλήξει σε αυξήσεις των εισιτηρίων των τραμ ή άλλων δημοτικών υπηρεσιών.
Πραγματικά μέγα το success story αυτής της Energiewende! Αφού πρώτα έκλεισε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Irsching, τώρα κλείνει και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο λιθάνθρακα. Και τα πυρηνικά είναι ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα για να κλείσουν, οπότε ποια είναι τα εργοστάσια που θα μείνουν να ηλεκτροδοτούν τη Γερμανία; Όχι φυσικά τα αιολικά και τα ηλιακά, που έχουν αποδείξει κατ' επανάληψη την αναξιοπιστία τους και τρέχουν τώρα οι Γερμανοί να βάλουν καλώδια προς όλες τις γειτονικές χώρες, ιδίως τη Σκανδιναβία με τα πολλά υδροηλεκτρικά. Ασφαλώς θα είναι τα λιγνιτικά, τα υπερσύγχρονα εργοστάσια τεχνολογίας ΒοΑ που κατασκεύασε μέσα στην τελευταία δεκαετία η Γερμανία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τα αντίστοιχα στη Λουσατία. Κι εμείς εδώ που έχουμε το λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό, κοιτούμε να τον κλείσουμε για να τον υποκαταστήσουμε με εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ρουμανίας. Αυτό κατάφερε το σάπιο πολιτικό σύστημα, που διέλυσε τη χώρα!
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου