Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Προβλήματα και στην πλούσια Νορβηγία


Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο προέβη η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξαιτίας της σοβαρής κάμψης στις τιμές του πετρελαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά χρονιά κατά την οποία η πετρελαιοπαραγωγός χώρα περικόπτει αυτής της κατηγορίας τις δαπάνες. Ειδικότερα, φέτος οι επενδύσεις, εξαιρουμένης της διερεύνησης κοιτασμάτων, θα μειωθούν σχεδόν 10% στα 135 δισ. κορώνες Νορβηγίας (15 δισ. δολάρια) και θα εξακολουθήσουν να ελαττώνονται, φθάνοντας σε επίπεδα κάτω των 120 δισ. κορωνών (13,65 δισ. δολάρια) το 2018.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα της χώρας, το Νορβηγικό Διευθυντήριο Πετρελαίου (NPD), οι επενδύσεις δεν...
αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση έως το 2019, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για το 2018. Οι δαπάνες για τη διερεύνηση νέων εδαφών θα περισταλούν κατά 33%, στα 22 δισ. κορώνες (2,5 δισ. δολάρια), με 36 πετρελαιοπηγές φέτος από τις 56 πέρυσι. Το 2017 θα μειωθούν περαιτέρω και το 2018 θα αρχίσουν να ενισχύονται. «Ο κλάδος διέρχεται περίοδο κρίσης και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί», παρατηρεί ο γενικός διευθυντής του NPD, Μπέντε Νάιλαντ. «Διαπιστώνουμε μια τάση οι εταιρείες να θέτουν ως προτεραιότητα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη αντί της μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας».

Το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε μία περίοδο ραγδαίας αποδυνάμωσης από το 2014 και μετά, ενώ ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για μία τιμή της τάξεως έως και των 20 δολαρίων το βαρέλι στο προσεχές μέλλον. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 18 μήνες έχει απολέσει άνω του 70% της αξίας του, ενώ υπάρχει υπερπροσφορά του εμπορεύματος στην αγορά. Ενεργειακοί όμιλοι στη Νορβηγία, όπως η Statoil, η μεγαλύτερη στη χώρα, έχουν περιορίσει τις επενδύσεις, αποσκοπώντας να προστατεύσουν τα μερίσματα. Συνολικά η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο έχει κοστίσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας στη Νορβηγία, η οποία εξαρτάται από τον κλάδο της ενέργειας σχεδόν κατά το ένα πέμπτο του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου