Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η... "αυτοσυγκράτηση" του Ιράν φέρνει νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου και "λουκέτα" σε πετρελαϊκές - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Νέα υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σήμερα κατά 4%, λόγω της διαφαινόμενης εκτόνωσης στην κρίση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν ως αποτέλεσμα της, μάλλον συγκρατημένης στάσης της Τεχεράνης μετά την "εκρηξη" οργής των πρώτων 48 ωρών που ακολούθησαν την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη κληρικού.

Και κανείς δεν ξέρει πλέον που θα φτάσει η υποχώρηση των τιμών, καθώς όλοι είναι "φουλαρισμένοι" με πετρέλαιο και ο ΟΠΕΚ δεν συζητά μείωση της παραγωγής (ακόμα...).

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ ανάλογες είναι και οι ζημιές στον ελληνικο κρατικό προϋπολογισμό, αφού το 60% τις τιμής που πωλείται η βενζίνη, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου

Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ από την πτώση των τιμών «μαύρου χρυσού» το 2015, με τον αριθμό των χρεοκοπιών να έχει φθάσει στα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09.

Οπως επισημαίνεται στην...
έκθεση της Fed του Τέξας, η απασχόληση στον αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατά 14,5% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο του 2015, με τις εταιρείες να καταργούν 70.000 θέσεις εργασίας. Συν τοις άλλοις, έβαλαν λουκέτο τουλάχιστον εννέα εταιρείες με δάνεια 2 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015.

Οι επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 51% το τρίτο τρίμηνο του 2015 από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η προοπτική κερδοφορίας των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πτώση των τιμών πάνω από 50% στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, αναγκάζοντας τις διοικήσεις τους να αναθεωρήσουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια και να μειώσουν την παραγωγή τους.

Η όλη διαδικασία που ξεκίνησε για να πληγεί η Ρωσία μετά την επιστροφή της Κριμαίας στον ρωσικό εθνικό κορμό και την επανάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, έχει πλήξει πρώτα και κύρια τις δυτικές εταιρείες και την δυτική βιομηχανία ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed του Τέξας, η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εξακολουθεί να υπερισχύει της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Πρόσφατο report της Wood Mackenzie μιας από τις πιο εξειδικευμένες στον τομέα της ενέργειας εταιρείες μελετών.

Τι λέει λοιπόν το report που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στον κλάδο των ανεξάρτητων εταιρειών πετρελαίου την ώρα που το πετρέλαιο φλερτάρει με την διάσπαση "προς τα κάτω" του φράγματος των 30 δολαρίων;

• Με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια μόλις τρεις από τις 40 ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου θα παράξουν ικανοποιητικές χρηματοροές ώστε να καλύψουν τις επενδυτικές τους δαπάνες, Τώρα οι μισές κινδυνεύουν με λουκέτο.

• Οι δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν κατά 270 δισ. δολάρια ή αλλιώς κατά 37% σε ετήσια βάση για να μην αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός. Οι περικοπές αυτές είναι επιπλέον των μειώσεων ύψους 9,6 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί

• Θα πιεστούν σημαντικά οι επιστροφές στους μετόχους (κατά μέσο όρο σε ποσοστό 55%)

• Θα επηρεαστούν στρατηγικά πλάνα και επενδύσεις στον τομέα της έρευνας αλλά και των εξαγορών. Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 127 δισ. δολαρίων για το 2016.

Μερικές από τις «μεγάλες» εταιρείες, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί και για τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων πλήττονται καθοριστικά και κατ'αυτό τον τρόπο την έχουν εγκαταλείψει.

Έτσι για παράδειγμα η πολύ γνωστή μας από τις έρευνας στην Κύπρο και το Ισραήλ, Noble Energy για να διατηρήσει το δανεισμό της σε ανεκτά χρειάζεται τιμές στα 120 δολαρια το βαρέλι, η Total στα 119 δολάρια, η Chevron στα 115 δολάρια, η ConocoPhillips στα 98 δολάρια, η Statoil στα 97 δολάρια, η Marathon Oil στα 105 δολάρια, η Eni στα 92 δολάρια, η BP στα 95 δολάρια, η Shell στα 79 δολάρια και η Exxon Mobil στα 96-97 δολάρια το βαρέλι.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο του υπερδανεισμού ή και το λουκέτο που ελλοχεύει για κάποιες από αυτές στα 35 δολ το βαρέλι!

Και βέβαια, πέρα από τα φορολογικά έσοδα, για το ελληνικό κράτος, υπάρχει και η αρνητική επίπτωση του μηδενικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται σήμρα για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Που σημαίνει ότι το πλάνο για άντληση εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μεταξύ του 2022 και του 2025 και μείωση του δανεισμού ουσιαστικά είναι αδύνατον να εκτελεστεί...


ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου