Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ακριβά πλήρωσε ο κλάδος την πτώση τιμών του πετρελαίου


Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ από την πτώση των τιμών «μαύρου χρυσού» το 2015, με τον αριθμό των χρεοκοπιών να έχει φθάσει στα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Εάν, δε, συνεχιστεί η καθοδική πορεία των τιμών στον ευρύτερο κλάδο ενέργειας, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω χρεοκοπίες εταιρειών και απολύσεις, αλλά και αναπροσαρμογή της παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην πολιτεία του Τέξας.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση της Fed του Τέξας, η απασχόληση στον αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατά...
14,5% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο του 2015, με τις εταιρείες να καταργούν 70.000 θέσεις εργασίας. Συν τοις άλλοις, έβαλαν λουκέτο τουλάχιστον εννέα εταιρείες με δάνεια 2 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015. Οι επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 51% το τρίτο τρίμηνο του 2015 από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η προοπτική κερδοφορίας των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πτώση των τιμών πάνω από 50% στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, αναγκάζοντας τις διοικήσεις τους να αναθεωρήσουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια και να μειώσουν την παραγωγή τους.

Βέβαια, οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες. Αν και οι εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία των τιμών είναι χαμηλές, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση το 2016 από την υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού», το τοπίο μεταβάλλεται λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, και στο Ιράν, που κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη του οργανισμού. Αν και έχει δοθεί μια ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» από τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο προαναφερόμενων κρατών, το περιβάλλον στην παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά υποτονικό για να υπάρξει μεγάλη άνοδος των τιμών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed του Τέξας, η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εξακολουθεί να υπερισχύει της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Είναι ισχυρή, επίσης, η πιθανότητα να μην υπάρξει πτώση των αποθεμάτων μέχρι το 2017, ένας παράγοντας που αναμένεται να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Είναι διάφοροι παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη φθηνή ενέργεια, τονίζει η Fed του Τέξας. Αναφέρεται στην προοπτική μιας αύξησης στην παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, στην απόφαση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή παρά την πτώση των τιμών και στη βραδύτερη του αναμενομένου μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου