Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τι φέρνει η συμφωνία για το ιρανικό αργό στα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι φέρνει η συμφωνία για το ιρανικό αργό στα ΕΛΠΕ
Πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα προμήθειας θα επανέλθει η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της National Iranian Oil Company όπως προβλέπει το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο εταιρείες την Παρασκευή. Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ετήσια ποσότητα της τάξης των 3 εκατ. τόνων ή αλλιώς περί τα 75-80 χιλιάδες βαρέλια/ ημέρα θα κατευθύνεται στα διυλιστήρια του ελληνικού ομίλου καλύπτοντας περίπου το 20-25% των αναγκών του ομιλου (300 χιλιάδες βαρέλια).

Τώρα η τετραετής συμφωνία διευθετεί και την εκκρεμή οφειλή που είχε ανακύψει το 2012 όταν πάγωσαν τραπεζικές συναλλαγές με το Ιράν λόγω εμπάργκο. Έτσι μέρος από τα περίπου 550- 600 εκ. δολάρια αναμένεται να αποπληρωθούν και με barter agreement για την παράδοση έτοιμων διυλισμένων προϊόντων από τον ελληνικό όμιλο προς τη NIOC.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πρώτες παραδόσεις ιρανικού αργού αναμένεται να..
ξεκινήσουν ακόμη και το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και να είναι μεταξύ των πρώτων που θα γίνουν από το Ιράν μετά την επικύρωση της άρσης των κυρώσεων στις 17 Ιανουαρίου. 

Προ κυρώσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2012 το Ιράν ήταν από τους βασικούς προμηθευτές αργού των ελληνικών διυλιστηρίων καλύπτοντας έως και το 30% των συνολικών αναγκών της χώρας (πάνω από 80 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα μόνο στα Ελ.Πε. και έως 60 χιλιάδες βαρέλια η ΜΟΗ).

Ταυτόχρονα η Ελλάδα ήταν και ένας από τους σημαντικότερος εμπορικούς εταίρους και για το Ιράν, αφού στη χώρα μας κατευθυνόταν περίπου το 20% των συνολικών ιρανικών εξαγωγών προς την αγορά της Μεσογείου, οι οποίες προ εμπάργκο έφταναν τις 700 χιλιάδες βαρέλια. 

Για όσο διάστημα ίσχυε το εμπάργκο, το ιρανικό κενό είχε καλυφθεί με εισαγωγές από τη Ρωσία, το Ιράκ και χώρες της Β. Αφρικής. Για παράδειγμα πέρυσι τα Ελληνικά πετρέλαια κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους (39%) από Ρωσικό αργό, Ιράκ (26%), Καζακστάν, Αίγυπτο και Λιβύη.

Σημειώνεται τέλος ότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του πλαισίου συμφωνίας και για το σκέλος της τιμής. Πάντως όπως έχει γίνει γνωστό, η Τεχεράνη επιστρέφοντας στη διεθνή αγορά πετρελαίου και θέλοντας να ανακτήσει σημαντικό κομμάτι του μεριδίου που κατείχε προ εμπάργκο, φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει στους πελάτες εκπτώσεις. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της NIOC, το discount για τη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να είναι της τάξης των 0,55 δολαρίων το βαρέλι ενώ για την αγορά της Μεσογείου θα φτάνει τα 0,15 δολάρια το βαρέλι. 

Η κίνηση αυτή της NIOC έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Saudi Aramco να αυξήσει και εκείνη τις εκπτώσεις της για το πετρέλαιο που διαθέτει προς την Ευρωπαϊκή αγορά.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου