Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Έτοιμη και η ΜΟΗ για ιρανικό αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για Έτοιμη και η ΜΟΗ για ιρανικό αργό
Έτοιμος να υποδεχθεί ιρανικό αργό, εφόσον οι τιμές διάθεσης κριθούν ικανοποιητικές, είναι και ο δεύτερος διυλιστηριακός όμιλος της χώρας η Motor Oil Hellas. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή υπεγράφη πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ιρανικής εταιρείας πετρελαίου NIOC και του ομίλου των ΕΛΠΕ, για την προμήθεια αργού αλλά και για την τετραετή αποπληρωμή της εκκρεμούς οφειλής.

Από την πλευρά της ΜΟΗ, αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ανάλογη συμφωνία.Ωστόσο στο...
πλαίσιο της ανταγωνιστικής εμπορικής πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τον όμιλο, η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας ακόμη επιλογής σε μια αγορά όπου ούτως ή άλλως οι προμηθευτές δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τα μερίδιά τους αλλά και για να διαθέσουν την παραγωγή τους. Αποτέλεσμα η κατάσταση στην αγορά να ευνοεί τους αγοραστές, κάτι που αποτυπώνεται και στη θετική πορεία των περιθωρίων στην αγορά της διύλισης.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 ο όμιλος της ΜΟΗ έχει απευθυνθεί απευθείας στους traders με τους οποίους συνήψε σχέσεις αγοράζοντας πετρέλαιο για τις ανάγκες του διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων από ένα δυνητικό καλάθι προμηθευτών με ανοιχτή πίστωση. Έτσι αυτή τη στιγμή οι αγορές πετρελαίου από τη ΜΟΗ γίνονται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ αλλά και από traders.
Σημειώνεται τέλος ότι εκπρόσωποι της ΜΟΗ είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους της NIOC στα τέλη της περυσινής χρονιάς, όταν είχε οριστικοποιηθεί η πρόθεση της διεθνούς κοινότητας για άρση των κυρώσεων. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου