Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Το φθηνό πετρέλαιο δεν ωφελεί πολύ την αμερικανική οικονομία

oil
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Υπήρξε μια κοινοτοπία της αμερικανικής οικονομίας για δεκαετίες: Οταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, η Οικονομία υποφέρει. Οταν πέφτουν, η ανάπτυξη βελτιώνεται.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποτύχει να φέρει τα συνήθη οικονομικά οφέλη.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2003, πολλοί εμπειρογνώμονες τώρα λένε ότι δεν αναμένουν χαμηλότερες τιμές για να ενισχυθεί σημαντικά η εγχώρια οικονομία το 2016.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου ήταν ιστορικά μια αιτία για γιορτή στον ανεπτυγμένο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αποτέλεσμα ήταν σαν μια ...
μείωση φόρου για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με υγρά καύσιμα με λιγότερα χρήματα. Και δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πετρελαίου αυτού εισαγόταν, τα κέρδη από την πτώση ήταν γενικά μεγαλύτερα από τη ζημιά στους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου.

Κάθε δολάριο που είχε κερδηθεί από τους καταναλωτές ήταν ένα δολάριο που χανόταν από τους παραγωγούς. Και όταν τα δολάρια χάνονταν από τους ξένους παραγωγούς, η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να ωφελείται.

Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι ζημίες από τις χαμηλότερες τιμές είναι μεγαλύτερες και ταχύτερες από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι εταιρείες ενέργειας κάνουν περικοπές σε επενδύσεις και απολύσεις εργαζομένων, ενώ τα κέρδη είναι μικρότερα.
Οικονομολόγοι στην JPMorgan Chase, οι οποίοι προέβλεψαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα προσέθεταν περίπου 0,7% στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Οικονομίας το 2015, εκτιμούν τώρα ότι οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να αποφέρουν όφελος της τάξεως του 0,3% στο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής Οικονομίας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου προκαλεί άλλα προβλήματα, επίσης. Εχει συμβάλει στη διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές των μετοχών. Ο δείκτης Standard & Poors 500 έχει υποχωρήσει κατά 10% αυτό το χρόνο. Επίσης, οι πιο χαμηλές τιμές έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια κατά μια περίπου ποσοστιαία μονάδα φέτος.


ΠΗΓΗ:ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου