Στις 16-23 Ιουνίου 1894 έγινε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο με θέμα τη δυνατότητα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και συμμετοχή 13 χωρών, ο Βαρόνος Ντε Κουμπερτέν παρουσίασε το όραμά του και την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου αποφασίστηκε να γίνουν οι πρώτοι σύγχρονοι Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Ιδρύθηκε τότε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες, με πρώτο πρόεδρο το Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον Κουμπερτέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι αγώνες αποφασίστηκε να αρχίσουν στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με την εθνική μας επέτειο, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος από τα 75 χρόνια αφότου άρχισε η ελληνική επανάσταση. Κράτησαν δέκα μέρες, μέχρι τις 3 Απριλίου. Τότε ωστόσο ίσχυε στην Ελλάδα το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ σύμφωνα με το τωρινό Γρηγοριανό (ημερολόγιο) οι Αγώνες έγιναν στο διάστημα 6-15 Απριλίου, όχι τον Αύγουστο όπως γίνονται τώρα. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς αποφασίστηκαν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες, αποδείχθηκε ωστόσο πως είχαν καθοριστική σημασία για την ομαλή διεξαγωγή τους σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα εκείνη τη χρονιά.
Πόσο ήταν το CO2 στην ατμόσφαιρα το 1896; Κάτω από 300ppm, ενώ σήμερα είναι στα επίπεδα των 400ppm. Αλλά η χρονιά ξεκίνησε με μια πραγματική υπερθέρμανση του Νότιου ημισφαίριου, καθώς, όπως λένε οι New York Times, η θερμοκρασία στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας έφθασε τον Ιανουάριο ..
.
στους 127oF-53οC! (η Αδελαΐδα έχει περίπου ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Λεμεσό της Κύπρου). Μια ζώνη περίπου 800χλμ ΒΔ του Σύδνεϋ, κατά μήκος του ποταμού Darling (Gundabooka-Marra), είδε ένα εξαιρετικά παρατεταμένο καύσωνα, με 25 συνεχόμενες ημέρες (1-25/1) θερμοκρασιών από 107oF έως και 128oF (42οC έως και 53οC) και μόνο την 25η ημέρα "έπεσε" στους 98oF (37οC), ανακουφίζοντας τους κατοίκους, που τη θεώρησαν ως κάπως "δροσερή" ημέρα. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στο Bourke για ΟΛΟ τον Ιανουάριο ήταν 112oF-44οC και στο διάστημα 17-21/1 ήταν 118oF-48οC. Μήπως να μας εξηγήσει κανείς, κάποια ΝΑΣΑ ίσως, για ποιο λόγο "χτύπησε" τέτοιες θερμοκρασίες ο υδράργυρος, αφού το CO2 ήταν τόσο χαμηλά και οι "ανθρωπογενείς" εκπομπές δεν είχαν ακόμα κλιμακωθεί τόσο όσο σήμερα; Μπα, πώς να πει πως η άνοδος του CO2 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ την άνοδο της θερμοκρασίας και δεν προηγείται αυτής, επειδή οι πιο θερμοί ωκεανοί εκλύουν περισσότερο το ήδη διαλυμένο εκεί CO2 του κύκλου του άνθρακα στη φύση;
Μόλις κόπασε η ζέστη, ακολούθησε αμέσως το Φεβρουάριο μια εκτεταμένη περίοδος βροχών και πλημμύρες σε επίπεδα-ρεκόρ μέχρι τότε. Τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα του 1896, με το CO2 πολύ πιο χαμηλά απ' τα σημερινά επίπεδα.
Η καλοκαιρινή ζέστη ωστόσο δεν περιορίστηκε στο Νότιο ημισφαίριο, καθώς τον Ιούλιο χτύπησε την Ευρώπη και στις αρχές Αυγούστου και τις ΗΠΑ. Νεκροί απ' τον καύσωνα αναφέρονται σε εφημερίδα της Αυστραλίας για την Αγγλία, ενώ πουλιά έπεφταν νεκρά απ' την πολλή ζέστη στην Ισπανία. Στο Κένιχσμπεργκ, ανατολικά της Φρανκφούρτης, εφημερίδα αναφέρει 18 νεκρούς από τη ζέστη.
Ακριβώς την ίδια περίοδο η περιοχή δυτικά του Μπρισμπέιν στην Αυστραλία γνώριζε "το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 25 ετών" κι ασφαλώς όλοι τότε θα έλεγαν πως "ο καιρός τρελάθηκε".
Πάνω από 70 νεκροί αναφέρονται στις εφημερίδες της εποχής για το Σικάγο τον Αύγουστο, όπου τα άλογα έπεφταν νεκρά στους δρόμους. Πάνω από 25 χιλ. άνθρωποι κοιμόντουσαν στις αποβάθρες, ψάχνοντας απεγνωσμένα λίγη δροσιά. Στη Νέα Υόρκη 163 θάνατοι σε μια ημέρα αποδόθηκαν στην αφόρητη ζέστη, που κράτησε επί ένα 10ήμερο. Τον 15Αύγουστο ο τότε επικεφαλής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης και μετέπειτα Πρόεδρος "Τέντυ" Ρούζβελτ έγραφε στην αδελφή του πως "το κύμα ζέστης ήταν το χειρότερο και πιο θανατηφόρο που είδαμε ποτέ, οι θάνατοι τριπλασιάστηκαν σαν μια επιδημία χολέρας, τα άλογα πέθαιναν κατά εκατοντάδες κι ήταν αδύνατο ν' απομακρύνουμε τις σωρούς. Αναγκαστήκαμε να μοιράσουμε εκατοντάδες τόννους πάγου στις πιο φτωχές γειτονιές".
Κι όταν κόπασε κάπως η ζέστη, ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Σεν Λούις στο Μισούρι, αφήνοντας πίσω του 138 νεκρούς κι ένας τυφώνας πέρασε απ' τις ανατολικές ακτές, από Φλόριδα μέχρι Ουάσιγκτον, προκαλώντας καταστροφές ακόμα και στο Λευκό οίκο.
Το Σεπτέμβριο τυφώνας σάρωσε το Παρίσι, σκόρπισε τα λεωφορεία αφήνοντας πίσω του 50 νεκρούς και τραυματίες και παίρνοντας τη σκεπή απ' το Υπ. Δικαιοσύνης στο Ιλ ντε λα Σιτέ, το νησάκι της Παναγίας των Παρισίων.
Τον Οκτώβριο παλιρροϊκό κύμα σάρωσε τις ακτές της ΝΑ Κίνας, σκοτώνοντας περίπου 4 χιλ. άτομα και προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες ρυζιού.
Η "υπέροχη" καιρικά "Ολυμπιακή" χρονιά έκλεισε με νέο, Χριστουγεννιάτικο κύμα καύσωνα στο Σύδνεϋ, με τα θερμόμετρα σε 43 σταθμούς να δείχνουν πάνω από 100οF-38oC, πάντα υπό σκιά και σε 23 σταθμούς πάνω από 110oF-43oC. Και όσα διαβάσατε πιο πάνω προέρχονται απ' το πολύ καλό ιστολόγιο Real Science.
Καταλάβατε τώρα γιατί ήταν μεγάλη ευτυχής συγκυρία που οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα και Απρίλιο; Και πόσο "παραμύθι" πέφτει απ' τα παραδοσιακά κανάλια ενημέρωσης για τα σημερινά "ακραία" καιρικά φαινόμενα, για τα οποία βρήκαν ως μόνο ένοχο το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής; Τα αεροπλάνα, που βεβαίως δεν υπήρχαν εκεί ψηλά το 1896, προφανώς μας ραίνουν με ροδοπέταλα από κει πάνω ...
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου