Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Σε νέα χαμηλά 12 ετών το Brent – Κάτω από τα 28 δολ.

Σε νέα χαμηλά 12 ετών το Brent – Κάτω από τα 28 δολ.
Νέα χαμηλά 12 ετών καταγράφει η τιμή του Brent στο Λονδίνο, υποχωρώντας κάτω απ' τα 28 δολ. το βαρέλι μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν που θα προσθέσει το ιρανικό πετρέλαιο σε μία παγκόσμια αγορά που ήδη πιέζεται.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια έφθαναν να χάνουν το πρωί ως και 4,4% στο Λονδίνο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το Νοέμβριο του 2003. Τα συμβόλαια Μαρτίου του Brent διαπραγματεύονται απ' το πρωί στην περιοχή μεταξύ των 27,7 δολ. και των 28,5 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα το WTI παράδοσης Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα 28,3 δολ. το βαρέλι στο NYMEX.

«Το Ιράν ήδη αρχίζει προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή του και τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τώρα που τερματίστηκαν οι περιορισμοί», ανακοίνωσε ο αναπλ. υπ. Πετρελαίου της χώρας Amir Hossein Zamaninia. Την ίδια ώρα ο υπ. Πετρελαίου Ali al Naimi απορρίπτει τις ανησυχίες για υπερπροσφορά προβλέποντας μάλιστα ότι οι τιμές θα ανακάμψουν.

«Η πιθανή αύξηση της ιρανικής παραγωγής δεν θα...
μπορούσε να γίνει στην πιο κακή χρονικά στιγμή, με τις αγορές πετρελαίου να πλήττονται ήδη απ' την υπερπροσφορά και να επικρατούν ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές», σημειώνει σε έκθεση του ο αναλυτής της UBS στη Ζυρίχη, Giovanni Staunovo. «Δεν αξίζει να διακρατάς θέση με άμεση έκθεση στο πετρέλαιο προς το παρόν, τουλάχιστον όχι πριν υπάρξει κάποιου είδους διαφάνεια για το τι συμβαίνει», συμπληρώνει.

Η τιμή του Brent κατέγραψε για τρίτη διαδοχικά χρονιά απώλειες το 2015 καθώς ο ΟΠΕΚ ουσιαστικά εγκατέλειψε τα όρια παραγωγής που είχε θέσει. Το Ιράν, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε παραγωγή χώρα του ΟΠΕΚ πριν της επιβληθούν οι διεθνείς κυρώσεις, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς και δεν σκοπεύει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές, έλεγαν αυτό το μήνα αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου