Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα κρίνει τη συνεργασία ΕΛΠΕ με Energean για Αρτα - Πρέβεζα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων της Energean. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις νέες έρευνες για παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη, ΕΛΠΕ και Energean κάθισαν την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο τραπέζι για «να τα βρούνε» στην περιοχή Αρτας - Πρέβεζας, καθώς η αρμόδια επιτροπή έκρινε ισοδύναμες τις προσφορές των δύο εταιρειών. Κίνητρο γι’ αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε η διαμάχη των δύο εταιρειών για τη διεκδίκηση της περιοχής Αρτας - Πρέβεζας στον διαγωνισμό παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στο θέμα αναφέρθηκε, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα που αποτελούν «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών, που προέκυψε λόγω της εκτέλεσης σεισμικών ερευνών από την Energean στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Τα ΕΛΠΕ έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την...
ανάκτηση παράνομων στοιχείων, καθώς και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης, υποστηρίζοντας ότι η Energean πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και χωρίς να έχει διασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης στις συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μεταξύ των αρμοδίων στελεχών των δύο εταιρειών είναι το ποιος θα αναλάβει ρόλο operator στην επίμαχη περιοχή της Αρτας - Πρέβεζας, με την Energean να εκτιμά ότι ο ρόλος της ανήκει, με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η επόμενη συνάντηση για το θέμα αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ο κ. Μαθιός τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις νέες έρευνες για παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο. Η πρώτη γεώτρηση έχει ήδη ολοκληρωθεί και ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή για 800 βαρέλια πετρελαίου. Σήμερα, η παραγωγή του Πρίνου φτάνει στα 2.000 βαρέλια και με το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων θα προστεθούν περί τα 4 - 5.000 βαρέλια. Η παραγωγή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Πρίνου ακόμη και με τιμές πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Αντιθέτως, προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση της Energean σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου κοιτάσματος στο Κατάκολο. Η δυναμικότητά του υπολογίζεται στα 3-5 εκατ. βαρέλια, ωστόσο με τιμές στα 35 δολάρια θεωρείται ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο γι’ αυτό και η εταιρεία ξεκινάει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του κοιτάσματος.

Σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας, ο κ. Μαθιός αναφέρθηκε στο Μαυροβούνιο όπου η Energean έχει υποβάλει προσφορές για τρεις θαλάσσιες περιοχές από κοινού με τη Mediterranean Oil & Gas (MOG), η οποία όμως έχει αποχωρήσει. Η Energean προσβλέπει και στη δυναμική είσοδό της στο Ισραήλ, ύστερα από τη συμφωνία μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των εταιρειών Noble Energy και Delek να μειώσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Ο κ. Μαθιός αποκάλυψε ότι η Energean ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποια από τα δικαιώματα της Delek στα κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν και της Energy στο κοίτασμα Ταμάρ. Μέσα στο επόμενο έτος, η Energean αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση WestKomOmbo στην Αίγυπτο.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου