Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Πέντε "χρησμοί" για την αγορά πετρελαίου και τα διυλιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστήρια
Σταθεροποίηση των τιμών σε λίγο μεγαλύτερα επίπεδα, ευκαιρίες στις καθετοποιημένες πετρελαϊκές και συνέχιση της θετικής πορείας του τομέα της διύλισης, είναι μερικές από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προβλέψεις που κάνει η UBS στην έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών για την πορεία του ευρωπαϊκού κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2016. Ο ελβετικός οίκος τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της προοπτικής των δύο ελληνικών διυλιστηρίων, χωρίς να κρύβει μάλιστα ότι θεωρεί πως εμφανίζουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την..
ανάλυση της UBS, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές καθετοποιημένες εταιρείες αλλά και οι επιχειρήσεις έρευνας και παραγωγής εμφανίζουν τις πιο ευνοϊκές προοπτικές ανόδου, η ανάπτυξη του κλάδου της διύλισης αναμένεται να συνεχιστεί. Παρότι οι περισσότερες μετοχές του κλάδου έχουν ήδη κινηθεί θετικά, αρκετές εταιρείες συνεχίζουν να είναι ελκυστικές, με τις επιλογές της UBS να περιλαμβάνουν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και τη Motor Oil, που, λόγω ελληνικού ρίσκου, εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών για τους αγοραστές.

Θετικά σημάδια

Ο οίκος θεωρεί ότι ο κλάδος της διύλισης θα παραμείνει ισορροπημένος από πλευράς ισοζυγίου προσφοράς διυλιστικής ικανότητας και ζήτησης για τη διετία 2016-2017. Ταυτόχρονα υπέρ των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων αναμένεται να λειτουργήσουν οι διαφοροποιήσεις τιμών των διάφορων αργών πετρελαίων. Ενδεικτικά η επιστροφή του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να συντελέσει στη διατήρηση των περιθωρίων για το ελαφρύ αργό σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Ταυτόχρονα η μάχη μεριδίων των παραγωγών πετρελαίου αναμένεται να φέρει ευνοϊκές τιμολογήσεις για τα διυλιστήρια. Σε επίπεδο προϊόντων τα περιθώρια για το diesel αναμένεται να συνεχίσουν να είναι καλύτερα από τη βενζίνη, αν και εποχικά το καλοκαίρι οι ρόλοι αντιστρέφονται. 

Τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΜΟΗ ευνοούνται, καθώς έχουν σύγχρονες μονάδες παραγωγής diesel.
Το σύνθετο περιθώριο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 4,76 δολάρια το βαρέλι, από 6,52 δολάρια το 2015, σημαντικά πάνω, ωστόσο, από τον μέσο όρο των 3 δολαρίων την πενταετία 2010-2014.

ΕΛΠΕ: Ένα "ταξίδι" προς μεγάλες υπεραξίες

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, τα ΕΛΠΕ προσφέρουν για τους επενδυτές το μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο στον τομέα της διύλισης διεθνώς. Ο οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του 2015 ήταν εξαιρετικά και ότι μετά από μια περίοδο σημαντικών επενδύσεων τα ΕΛΠΕ μπαίνουν στο στάδιο της ανταμοιβής και των υψηλότερων αποδόσεων. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι ο όμιλος αναμένεται να συνεχίσει να παράγει ισχυρές χρηματοροές ικανές όχι μόνο για την αποπληρωμή της οφειλής προς το Ιράν αλλά και για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει τον Μάιο του 2016.

Το 2016 οι αναλυτές της UBS αναμένουν ακόμα μια καλή χρονιά από πλευράς αποτελεσμάτων, καθώς τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, αν και ο όμιλος των ΕΛΠΕ κατάφερε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στην επιβολή των capital controls το καλοκαίρι. Η τιμή-στόχος, που είναι συντηρητική εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και των κινδύνων που παραμένουν για την ελληνική οικονομία, είναι στα 7,5 ευρώ.

MOH: Η Κόρινθος έφθασε τον... Όλυμπο

Ακόμη και μετά την ενίσχυση της τιμής της μετοχής κατά 55% τον τελευταίο χρόνο, η UBS συνεχίζει να παραμένει θετική απέναντι στη μετοχή της Motor Oil Hellas. Το ελληνικό διυλιστήριο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πλήρως το θετικό οικονομικό περιβάλλον της περασμένης χρονιάς, λειτουργώντας σε πλήρη δυναμικότητα τη μονάδα των Αγίων Θεοδώρων. Πλέον ο όμιλος βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση, ενώ η μετοχή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ανταγωνιστών του, παρά την προοπτική σημαντικής αύξησης των επιστροφών προς τους μετόχους.

Το 2016 αναμένεται να είναι ακόμη μια ισχυρή χρονιά, ωστόσο η πρόβλεψη για μικρότερα περιθώρια στον κλάδο της διύλισης περιορίζει την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, που αναμένεται να κυμανθούν στα 410 εκατ. ευρώ. Καθώς οι επενδυτικές ανάγκες είναι περιορισμένες, ενώ οι χρηματοροές παραμένουν ισχυρές, το μέρισμα για το 2015 αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερο. Και για τη ΜΟΗ, πάντως, το μεγαλύτερο ρίσκο εντοπίζεται στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα. Η νέα τιμή-στόχος είναι στα 13 ευρώ.

Διχασμένοι οι αναλυτές- Τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου το 2015 βρέθηκε σε χαμηλό επταετίας, η UBS εκτιμά, ωστόσο, ότι υπάρχουν λόγοι το επόμενο διάστημα για ανοδική κίνηση. Οι τιμές χαρακτηρίζονται μη διατηρήσιμες για αρκετές εταιρείες του κλάδου, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα είναι πιο ισορροπημένη και ότι οι τιμές θα προσαρμοστούν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, πριν από το τέλος του 2016.

Ενδεικτικά, η UBS προβλέπει ότι η ανάπτυξη της εκτός ΟΠΕΚ παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει την πορεία συρρίκνωσης (από τα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, στο 1,3 εκατ. βαρέλια το 2015 και στα 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016). Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει χώρο για τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του στα τέλη του 2016, προκειμένου να ενσωματωθεί και η νέα δυναμικότητα παραγωγής από το Ιράν. Αν και οι εξελίξεις στα τέλη του 2015 δεν ενθαρρύνουν την πρόβλεψη για τιμή στα 55 δολάρια το βαρέλι για το πρώτο εξάμηνο του 2016, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι η διόρθωση μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, καθώς η αγορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Τα top picks

Στην κορυφή των επιλογών του οίκου βρίσκεται η μετοχή της Shell, της οποίας οι μετοχές έχουν δεχθεί σημαντική πίεση κυρίως μετά τις ανακοινώσεις για την εξαγορά της British Gas. Με αυτόν τον τρόπο έχουν εκφραστεί οι ανησυχίες της αγοράς για την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και το ύψος του τιμήματος της εξαγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με την UBS, το deal συνεχίζει να είναι εξαιρετικά συμφέρον, καθώς οδηγεί σε σημαντικό ανασχεδιασμό του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και της δίνει σημαντική θέση στην αγορά του αερίου.

Δεύτερη επιλογή της UBS είναι η ιταλική Eni, η οποία έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης, ενώ η πώληση του μεριδίου στη Saipem αναμένεται να περιορίσει τον δανεισμό. Επίσης η ιταλική εταιρεία στον ανοδικό κύκλο των τιμών του πετρελαίου δεν είχε αυξήσει τις επενδύσεις της σε έρευνα και παραγωγή, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχει ανάγκη για περικοπές, όπως οι άλλες πετρελαϊκές.

Τρίτη επιλογή στα top picks η νορβηγική Statoil, μια εταιρεία της οποίας οι προοπτικές ευθυγραμμίζονται με την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί.

ΠΗΓΗ;capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου