Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Αλλαγή "σελίδας" στο πετρέλαιο για τις ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από την Αΐντα Κίτου

Ιστορικές για την αγορά του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ευρύτερες επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά του "μαύρου χρυσού", χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. 

Μετά την πολυαναμενόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει ύστερα από 10 χρόνια τα επιτόκια, σηματοδοτώντας το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης, το Κογκρέσο δείχνει να βρίσκεται μια ανάσα από τη μεγαλύτερη πολιτικοοικονομική μεταστροφή της Αμερικής στο πετρέλαιο τα τελευταία 40 χρόνια, προχωρώντας σε άρση της απαγόρευσης για τις εξαγωγές πετρελαίου.


Ως προς την απόφαση της Fed, τα υψηλότερα επιτόκια θα ισχυροποιήσουν το δολάριο, καθιστώντας το πετρέλαιο που τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβό για άλλες ισοτιμίες και υπονομεύοντας έτι περαιτέρω τη ζήτηση. Σε συνδυασμό με την επικείμενη επιστροφή του Ιράν στις αγορές, πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του προέδρου Πούτιν, την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις της Fed, ότι ο Προϋπολογισμός που καταρτίστηκε με υπόθεση τιμής για το πετρέλαιο στα 50 δολάρια είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Στον αντίποδα, πάντως, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι...
μεσοπρόθεσμα η εγκατάλειψη της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed μπορεί να εκληφθεί ως σήμα για ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και, άρα, για οιωνό για αύξηση της ζήτησης. Μια τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται σε αλλαγή ενός από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που έχουν συντελέσει στην πτωτική τροχιά των τιμών του πετρελαίου. Η εκτίμηση αυτή είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί σύντομα, προειδοποιούν όσοι επιμένουν ότι η αγορά του "μαύρου χρυσού" θα συνεχίσει να είναι "bearish".

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και ένας άλλος παράγοντας: οι αναμενόμενες αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου φέρεται να έχουν συμφωνήσει την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε ισχύ από την πετρελαϊκή κρίση του 1974. Το μέτρο –που έμοιαζε αδιανόητο λίγους μήνες πριν– βρίσκεται στο επίκεντρο συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αφορούσε τις δαπάνες και τη φορολογία, κάτι που Δημοκρατικοί δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του κατά το παρελθόν στη χαλάρωση των περιορισμών στο πετρέλαιο, εκτιμάται πως θα δώσει τελικά το "πράσινο φως".

Σημειώνεται πως η απελευθέρωση των εξαγωγών αποτελεί προτεραιότητα των πετρελαιοπαραγωγών στις ΗΠΑ, που μάχονται με την κατάρρευση της τιμής του αργού από το περασμένο καλοκαίρι. Υποστηρίζουν πως το ελεύθερο εμπόριο του αργού θα τονώσει την παραγωγή, τις επενδύσεις και την απασχόληση στον κλάδο. Μακροπρόθεσμα, εκτιμάται πως η άρση των περιορισμών θα βοηθήσει τις εταιρείες που παράγουν στις ΗΠΑ να βρουν τις πιο κερδοφόρες αγορές για το προϊόν τους.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις αναλυτών, όπως της JBC Energy GmbH, που θεωρούν ότι η άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές πετρελαίου μπορεί να φέρει ακόμα και αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ. Και αυτό, διότι, όπως λένε, το φθηνότερο αμερικανικό πετρέλαιο πιθανόν να βρει καλύτερες τιμές στις διεθνείς αγορές. Πάντως, από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla el-Badri, αναλύοντας τις επιπτώσεις ενδεχόμενης άρσης των περιορισμών στις ΗΠΑ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της για την παγκόσμια αγορά, κάνοντας λόγο για "μηδενική" επίδραση στην τιμή του αργού.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου