Ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου παρά τις οικονομικές επιπτώσεις ακόμη και στο ισχυρότερο κράτος-μέλος του, τη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, οι μικρότερες χώρες φοβούνται μήπως οι τιμές του αργού πετρελαίου μειωθούν περαιτέρω στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Είναι πιθανή η αναστροφή στη χάραξη πολιτικής αλλά μόνον εάν οι παραγωγείς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα η Ρωσία, συμμετείχαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για περικοπές στην ημερήσια παραγωγή. Αν και η Ρωσία μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ΟΠΕΚ πριν από τη τακτική εξαμηνιαία συνάντηση των κρατών-μελών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι λίγες οι πιθανότητες να λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών του «μαύρου» χρυσού. Εάν δεν υπάρξει συμμετοχή από...
μια χώρα εκτός ΟΠΕΚ, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική του οργανισμού, σχολιάζει εκπρόσωπος ενός από τα ισχυρότερα κράτη-μέλη. «Ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς περικοπές της παραγωγής».
Στην τελευταία συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ που έλαβε χώρα στη Βιέννη τον Ιούνιο, ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ-Ναΐμι και άλλες πλούσιες χώρες-μέλη με δυσκολία έκρυβαν την αγαλλίασή τους. Η ιστορική απόφαση του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2014 -να συνεχίσουν τις αντλούν τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου παρά την πτώση των τιμών έτσι ώστε να διασώσουν το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές- απέδιδε καρπούς διότι η τιμή του αργού κυμαινόταν τότε στα ασφαλή επίπεδα των 65 δολαρίων το βαρέλι. Ενα εξάμηνο μετά, η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει στα 45 δολάρια το βαρέλι από τα 115 δολ. στα μέσα του προηγούμενου έτους.
Τώρα πια ορισμένα κράτη-μέλη μιλούν για την επιστροφή της τιμής στα 20 δολάρια το βαρέλι που είχε παρουσιαστεί στις αρχές της νέας χιλιετίας. Προβληματίζονται από την αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στο Ιράν, όπου θα υπάρξει άρση των κυρώσεων μέχρι τα τέλη του έτους. «Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων και θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Εμείς -ως ΟΠΕΚ- δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κήρυξη ενός πολέμου τιμών στο πετρέλαιο. Οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές» σχολιάζει ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Εουλόχιο ντελ Πίνο. Οταν ερωτήθηκε σε ποια επίπεδα διαβλέπει πως θα κινηθούν οι τιμές εάν δεν αλλάξει ρότα ο ΟΠΕΚ, απάντησε περίπου στα 25 δολάρια το βαρέλι. Φέτος, η Goldman Sachs διατύπωσε την πρόβλεψη για μια διολίσθηση των τιμών κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι λόγω της τεράστιας υπερπροσφοράς σε παγκόσμια κλίμακα, του ισχυρού δολαρίου και της επιβράδυνσης στην κινεζική οικονομία. Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για τον εάν θα αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν νωρίτερα από την άνοιξη. Ομως, νωρίτερα ή αργότερα θα αυξηθεί η παραγωγή του.
Ηδη, η υποχώρηση των τιμών εξυπηρετεί στους σκοπούς του ΟΠΕΚ. Εχει ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση και ανάγκασε τους Αμερικανούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου που φέρει υψηλότερο κόστος. Η προσφορά «μαύρου» χρυσού εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τις κεφαλαιακές δαπάνες τους. Ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι χρειάζεται. Η παραγωγή στη Ρωσία έχει θέσει νέα και υψηλότερα κριτήρια, με αποτέλεσμα να έχουν διογκωθεί τα παγκόσμια αποθέματα. Ακόμη και η πλούσια και ισχυρή οικονομία της Σαουδικής Αραβίας δέχεται πιέσεις. Αν και το Ριάντ υποστηρίζει πως είναι ελεγχόμενη η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η Bank of America θεωρεί πως οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές για τη Σαουδική Αραβία που μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε υποτίμηση της ισοτιμίας της που είναι συνδεδεμένη με το δολάριο.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου