Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

"Βουτιά" 8% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Εβδομαδιαίες απώλειες 8% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, στον "απόηχο" των εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου WTI, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 1,01 δολάρια ή 2,8% στα 40,74 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Αυγούστου, ενώ η βουτιά 8% σε εβδομαδιαία βάση, σηματοδοτεί...
τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Μαρτίου. 

Το αργό τύπου Brent σημείωσε πτώση 46 σεντς ή 1,4% στο ICE του Λονδίνου, και διαμορφώθηκε στα 43,60 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, η πτώση άγγιξε το 8% και αποτελεί επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν σημειωθεί από τον Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσε η ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, επιβραδύνοντας από 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος, όπως εκτιμά η IEA. 

Οι οικονομικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν προβληματικές σε χώρες όπως η Κίνα, ενώ ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της κατανάλωσης δεν αναμένεται να επαναληφθούν και το επόμενο έτος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία στο τελευταίο μηνιαίο τεύχος για την αγορά.

Η IEA επισημαίνει παράλληλα ότι τα εμπορικά αποθέματα από τις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σημείωσαν ρεκόρ πλησιάζοντας τα 3 δισ. βαρέλια στα τέλη του Σεπτεμβρίου. "Το αποτέλεσμα είναι να ξεχειλίζουν τα αποθέματα αργού οδηγώντας σε ένα άνευ προηγουμένου περιθώριο ασφαλείας έναντι γεωπολιτικών κρίσεων ή απροσδόκητων διαταραχών στον εφοδιασμό".

Όσον αφορά στην παραγωγή, η IEA βλέπει μείωση κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος για τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού θα μειωθεί κατά επίσης 600.000 βαρέλια, σύμφωνα με την IEA.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου