Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το Ιράν έτοιμο να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Το Ιράν έτοιμο να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου
Οι διεθνείς κυρώσεις ενάντια του Ιράν θα λήξουν λίαν συντόμως, κάτι που θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω της αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών του αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία η οποία είναι πολύ αρνητική, αφού υπάρχει παγκόσμια υπερπροσφορά εδώ και μήνες. Η Τεχεράνη φαίνεται πως είναι έτοιμη να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου στα προηγούμενα επίπεδα, προ κυρώσεων.

Ο αντίκτυπος του επιπλέον πλεονάσματος του μαύρου χρυσού θα γίνει αισθητός άμεσα σε ό,τι ...
αφορά την τιμή των βαρελιών πετρελαίου, ενώ πρόκειται να πλήξει περαιτέρω χώρες οι οποίες ήδη υποφέρουν από αυτή την τιμή της πτώσεως, όπως η Ρωσία και η Νορβηγία. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης έχουν επαναλάβει πολλάκις πως μέλημά τους δεν είναι η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως σε βιώσιμα επίπεδα αλλά η επαναστύλωση της Ιρανικής παρουσίας στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγών πετρελαίου και το μερίδιο της αγοράς της.

Η παραγωγή του Ιράν, του οποίου τα αποθέματα αυτή τη στιγμή σταθμεύονται σε πλωτές σουπερ-τανκερ "αποθήκες" στον Περσικό Κόλπο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που δεν συμμερίζονται πολλοί. Αλλά υπενθυμίζουμε πως και στην αρχή της δεκαετίας, όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τσάβεζ στη Βενεζουέλα, όπου καταστράφηκαν πολλές πηγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η παραγωγή επαναφέρθηκε στα "νορμάλ" επίπεδα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου