Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Στρατηγικό έργο ο TAP, στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατηγικό έργο ο TAP, στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Έργο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε προ ολίγου τον αγωγό TAP ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του State Department για θέματα ασφάλειας και ενέργειας Amos Hochstein.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα επικεντρώθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά με τον κ. Σκουρλέτη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τους όρους μιας συμφωνίας που κατά την γνώμη του θα έπρεπε να ήταν καλύτερη για την ελληνική πλευρά.

"Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και επιθυμούμε να συμβάλλουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αφού προηγουμένως τελειώσει το θέμα με τα οφέλη για την Ελλάδα", είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ο κ. Hochstein ανέφερε ότι...
είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ρόλο στρατηγικού εταίρου για την περιοχή.
Συμφώνησε με τον κ. Σκουρλέτη ότι ο TAP αποτελεί ένα στρατηγικό έργο και ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τον διάλογο ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. "Φεύγω πεπεισμένος ότι θα έχουμε μαι στρατηγική συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά όπως και στο παρελθόν", πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της διμερούς συνάντησης ακολούθησε τριμερής στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova με αντικείμενο το αγωγό IGB.
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, συζητήθηκαν θέματα που έχουν  να κάνουν με την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του έργου. "Ο αγωγός έχει την δική του ξεχωριστή σημασία κάτι που συμμερίζονται όλες οι πλευρές", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

"Ανανεώσαμε το ραντεβού μας την επόμενη βδομάδα στη Σόφια. Υπάρχει διάθεση να επιταχυνθεί το έργο και να γίνει πραγματικότητα, αυτό προϋποθέτει να επιταχυνθούν οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας", πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.
Στο ίδιος μήκος κύματος ο κ. Hochstein τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για τον IGB και εξέφρασε την ελπίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί η συμφωνία.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου