Οι ΗΠΑ είναι -ακόμα- το μεγαλύτερο βιομηχανικό κράτος του πλανήτη και η ανάπτυξη της βιομηχανίας στηρίζεται στη χρήση της ενέργειας. Σήμερα βλέπουμε ένα πολύ ενδιαφέρον γραφικό, που ετοίμασε ο visualcapitalist, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ: δείχνει την εξέλιξη της ενεργειακής τροφοδοσίας των ΗΠΑ απ' την ίδρυσή τους έως σήμερα και το κυρίαρχο χρώμα στο διάγραμμα, με 100% της τροφοδοσίας απ' το 1776 μέχρι και το 1850, είναι το ανοιχτό καφέ, που δείχνει τη χρήση του ξύλου. 100% ΑΠΕ ("βιομάζα") για το μεγαλύτερο βιομηχανικό κράτος, αλλά πόση βιομηχανία υπήρχε μέχρι το 1850; Στη συνέχεια έρχεται η εποχή των ορυκτών καυσίμων και η βιομηχανική έκρηξη στις ΗΠΑ: με το μαύρο χρώμα είναι η χρήση κάρβουνου, με το κοκκινωπό το πετρέλαιο και με το ανοιχτό γαλανό είναι το φυσικό αέριο. Με το πιο σκούρο γαλάζιο είναι τα υδροηλεκτρικά κα με το ανοιχτό πράσινο είναι τα πυρηνικά, που αναπτύχθηκαν σημαντικά μόνο μετά την 1η πετρελαϊκή κρίση το 1973. Τέλος, με το πιο σκούρο πράσινο, σε μια γωνίτσα στο πάνω δεξιά μέρος του γραφήματος, βρίσκονται όλες οι άλλες ΑΠΕ, εντελώς ασήμαντες προς το παρόν και γι' αυτό με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης: ακόμα κι αν διπλασιαστούν, πάλι στη συνολική εικόνα θα εξακολουθούν να είναι ασήμαντες.
Ποια είναι η ενεργειακή πηγή στις ΗΠΑ που κάνει εδώ και λίγα χρόνια τη διαφορά και μπορεί να υποκαταστήσει τη χρήση του κάρβουνου και κάθε άλλης ενεργειακής πηγής με ασφάλεια και οικονομικότητα; Ασφαλώς είναι ...
το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, άλλο ένα ορυκτό καύσιμο, που το προωθεί "μετά μανίας" η κυβέρνηση Ομπάμα με τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή.
Προσοχή το πιο πάνω διάγραμμα είναι ποσοστιαίο και η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ απ' το 1776 αυξάνεται συνεχώς, το μέγεθος της "πίτας" είναι διαρκώς μεγαλύτερο, το 20% κάρβουνο το 2014 δεν έχει απολύτως καμιά σχέση, ως απόλυτο μέγεθος, με το 20% κάρβουνο του 1870.
Η εξέλιξη σε απόλυτα μεγέθη φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, απ' τη wikipedia, (με στοιχεία απ' το Energy Information Administration, Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), όπου φαίνεται καθαρά ο τρόπος με τον οποίο το κάρβουνο προηγήθηκε χρονικά μεν, αλλά στη συνέχεια ήλθαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να δώσουν τη μεγάλη ώθηση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ.
Η μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των ΗΠΑ ήλθε απ' τη φθηνή ενέργεια, που βασίστηκε στην αξιοποίηση των δικών τους, εγχώριων ενεργειακών πηγών: κάρβουνο κυρίως στην Πενσυλβανία και το Ιλινόις, πετρέλαιο κυρίως στο Τέξας. Θα είχε λοιπόν πολύ ενδιαφέρον αν και το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας μας έδινε αντίστοιχα διαγράμματα για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε ενέργεια. Θα βλέπαμε μονομιάς τον καθοριστικό ρόλο του λιγνίτη στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, ιδίως στο δεύτερο μισό και στο τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, τότε που η χώρα αναπτύχθηκε βιομηχανικά όσο ποτέ άλλοτε.
Η βιομηχανία χρειάζεται ενέργεια, ενέργεια φθηνή και προπαντός αξιόπιστη, διαφορετικά φεύγει και μεταναστεύει εκεί όπου μπορεί να τη βρει. Αλλά στη χρεοκοπημένη χώρα, με δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015, ακούσατε μήπως καμιά προεκλογική συζήτηση για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας; Μάλλον όχι, και μάλλον δεν πρόκειται ν' ακούσουμε και τις επόμενες λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές, καθώς η προεκλογική συζήτηση συνεχίζει να διεξάγεται με όρους του 19ου αιώνα: "ψηφίστε με για να έχει η Κρήτη το δικό της πρωθυπουργό" ακούσαμε χθες. Πραγματικά καταπληκτικό το επίπεδο των πολιτικών επιχειρημάτων, από ένα ηθικά βαθύτατα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου