Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ένας "διαφορετικός" Ιούλιος στην ηλεκτροπαραγωγή: μπορεί το καράβι ν' αλλάξει ρότα;



Πολλά ενδιαφέροντα και διαφορετικά των μέχρι τώρα συνήθων είδαμε στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούλιο. Όπως είχαμε δει τον προηγούμενο μήνα, όταν είχαν εκδοθεί  τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου 2015, τον Ιούνιο 2015 σε σχέση με τον Ιούνιο 2014, είχαμε ως "Μεγάλο χαμένο" ασφαλώς τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, μειωμένη κατά 22,5% ή 2.593GWh σε σχέση με πέρυσι. "Χαμένη" επίσης η παραγωγή από φυσικό αέριο, κατά 31,1% ή 1.001GW. Εντυπωσιακά κέρδη για την υδροηλεκτρική παραγωγή, κατά 89% ή 1.519GWh και πολύ λιγότερα (8,2% ή 368GWh) για την παραγωγή από ΑΠΕ συνδεμένες στο σύστημα (δεν περιλαμβάνονται τα Φ/Β στέγης). Ωστόσο, ο πραγματικά κερδισμένος απ' τη μείωση της θερμικής παραγωγής (λιγνιτικής και φυσικού αερίου) ήταν οι εισαγωγές, που τον Ιούνιο 2015 κάλυψαν το 23% των αναγκών και σ' όλη τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου έχουν καλύψει το 24% των αναγκών.

Πρώτη ευχάριστη έκπληξη λοιπόν απ' τα στοιχεία του Ιουλίου είναι ...

η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, στο 44% του Διασυνδεμένου Συστήματος έναντι 43% του προηγούμενου μήνα, αλλά σε μια πολύ μεγαλύτερη "πίτα", καθώς οι ζέστες του Ιουλίου και η αύξηση του τουρισμού έβαλαν σε λειτουργία τα κλιματιστικά.


Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής μάλιστα έρχεται με μορφή συνεχόμενης κλιμακωτής ανόδου από τον περασμένο Απρίλιο, όπως φαίνεται εντυπωσιακά στο διπλανό διάγραμμα. Ένα διάγραμμα που είναι απολύτως ενδεικτικό της εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής της τελευταίας 15ετίας, καθώς με το κίτρινο χρώμα βλέπουμε την παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παραγωγών: απλά να θυμίσουμε σε όλους πως η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου είναι εδώ και λίγα χρόνια μεγαλύτερη της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων! Έχουμε εργοστάσια να κάθονται stand-by και φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να τα πληρώνουμε για να κάααθονται! Το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης, "φύτεψε" πολλές μονάδες αερίου, για να διασφαλίσει την κατανάλωση ενός 100% εισαγόμενου καυσίμου, αλλά οι μονάδες κάθονται, επειδή το φυσικό αέριο είναι επί πολλά χρόνια πανάκριβο. Κι όχι μόνο είναι πανάκριβο, αλλά οι αγωγοί περνούν κι από πολιτικά ασταθείς περιοχές, 2η φορά μέσα στον ίδιο μήνα έγινε στην Ανατολική Τουρκία σαμποτάζ στον αγωγό Baku-Tbilisi-Erzurum, που φέρνει αέριο απ' το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Ποιος θα ωφελούνταν πραγματικά απ' τη διασφάλιση της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου και μάλιστα στην ηλεκτροπαραγωγή κι όχι στην πρωτογενή παραγωγή θερμότητας, όπως σ' όλη την Ευρώπη; Αν κάνετε αυτό που πάντα προτείνουν οι Αγγλοσάξονες, το "Follow the money", δεν αποκλείεται, εκτός των άλλων, να πέσετε και πάνω σε κάποιο Μουσείο σε προνομιούχα περιοχή της Κηφισιάς. 

Αλήθεια, πληρώνουν τα Μουσεία ΕΝΦΙΑ; Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο πληρώνει, μόνο το Υπ. Οικονομικών και το ίδιο το "Μουσείο" μπορούν να μας το πουν. Πάντως, την ώρα που -ασφαλώς μετά τις εκλογές- θα παραλαμβάνετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ -αυτού που δεν θα πληρώναμε το 2015- και πριν λιποθυμήσετε, μπορείτε να ανατρέξετε στο Ν. 4223/2013 "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α 287/31.12.2013), όπου στο Άρθρο 3, "Απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.", ρητά αναφέρεται πως "Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που ανήκουν: ... 
ε) Σε Ν.Π.Ι.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο." 

Ακούω λοιπόν το νέο Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη να μας λέει για "πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ το 2016" και μπαίνω σε πειρασμό να ρωτήσω: πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν το 2015 τα ιδιωτικά "Μουσεία", ιδίως αυτά που απλώνονται σε πολλά στρέμματα γης και διαθέτουν ... ελικοδρόμια;  Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως μέχρι σήμερα ΔΕΝ απαλλάσσονται τα μισογκρεμισμένα σπίτια των παππούδων στα χωριά. Σαν να μη μας τα λέει και πολύ καλά ο "Πρώτη φορά αριστερά" Αναπλ. Υπουργός, εκλογές έρχονται, ας προσέξει ο Τσίπρας περισσότερο και το νέο του πρόγραμμα και, κυρίως, τις μετεκλογικές του πράξεις. Γιατί κανείς πια δεν έχει αμφιβολία για το πώς η ολιγαρχία καταφέρνει μέσω των πολιτικών να ρίχνει τα φορολογικά βάρη στους πολλούς, και δεν θέλουμε να δούμε τη σαπίλα που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια να ενδύεται "αριστερό" μανδύα.


Ας αφήσουμε προς το παρόν τον ΕΝΦΙΑ και τις εκλογές και τα "Μουσεία" και να επιστρέψουμε στην ηλεκτροπαραγωγή του Ιουλίου: δεύτερη έκπληξη η σημαντική μείωση των εισαγωγών, που ήταν μόλις 10% έναντι 23% τον Ιούνιο. Όπως μάλιστα φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, για πρώτη φορά μέσα στο 2015 οι εισαγωγές ήταν λιγότερες απ' τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Τον Ιούλιο βέβαια αποκτήσαμε τα capital controls, που σίγουρα επηρέασαν την αγορά, να λοιπόν που κι εδώ ισχύει το "ουδέν κακό αμιγές καλού". Αν αρθούν τα capital controls θα επανέλθουμε στις αθρόες εισαγωγές, στο εθνικό μας success story; Μένει να το δούμε ... Πάντως η μερίδα του λέοντος στις εισαγωγές ανήκε στη Βουλγαρία με 55%, την ΠΓΔΜ με 19% και την Αλβανία με 12%. Ποιο είναι το ενεργειακό μείγμα αυτών των χωρών, πόση ενέργεια παραγόμενη από λιγνίτη εισάγουμε και πόσο πληρώνουν για δικαιώματα εκπομπών CO2;

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο ήταν η για τρίτο συνεχή μήνα αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού απ' τα λιγνιτωρυχεία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ένδειξη πως και εκεί κάτι κινείται στην κατεύθυνση λειτουργίας του ηλεκτροκίνητου εξοπλισμού. Θα παρακολουθήσουμε και τους επόμενους μήνες, για να δούμε αν αυτή η αύξηση θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ή αν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Τα λιγνιτωρυχεία απέκτησαν πρόσφατα νέα γενική διεύθυνση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αποτελέσματα. 

Γιατί τελικά αυτό που έχει σημασία είναι αν μπορεί το καράβι ν' αλλάξει ρότα, αν μπορούν -έστω σιγά-σιγά- ν' ανατραπούν τ' αποτελέσματα μιας 15ετούς ανεγκέφαλης ενεργειακής πολιτικής. Και δεν ξέρω τι έχει να πει ο Λαφαζάνης, αλλά 5 μήνες μετά την επίσκεψή του ως αρμόδιου Υπουργού στη Δυτική Μακεδονία το λιγνιτωρυχείο της Βεύης εξακολουθεί και παραμένει (για 15ο χρόνο) κλειστό. Κατά τα λοιπά όλοι προεκλογικά θα μας μιλάνε για ανάπτυξη, για την ανάγκη η χώρα να παράγει με τις δικές της δυνάμεις, αλλά σε δυο χρόνια ή θα εισάγουμε λιγνίτη Βουλγαρίας και Τουρκίας για τον ΑΗΣ Μελίτης ή η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της χώρας θα κινδυνεύει να σβήσει ελλείψει καυσίμου. Όλοι απ' τ' αποτελέσματα κρίνονται, όχι απ' τα παχιά λόγια ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου