Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του πετρελαίου

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του πετρελαίου
Το 2014 ήταν ένα δραματικό έτος για το πετρέλαιο, με την τιμή του να υποχωρεί σχεδόν κατά 50%. Πως θα κινηθεί ο «μαύρος χρυσός» εντός του τρέχοντος έτους; Δύσκολη ερώτηση και ακόμη πιο δύσκολη μία σίγουρη απάντηση. Υπάρχουν, πάντως, πέντε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του πετρελαίου.

Κινεζική οικονομία
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην κατανάλωση υγροποιημένων καυσίμων το 2013. Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα επηρεάζει σημαντικά την τιμή πετρελαίου. Σύμφωνα με την EIA η Κίνα θα «καίει» περισσότερο πετρέλαιο του 2020 (κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως) απ' ότι το 2012. Είναι βέβαιο ότι η πορεία της κινεζικής οικονομίας και φυσικά της ενεργειακής κατανάλωσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πετρελαϊκών τιμών το 2015.

Αμερικανική παραγωγή shale oil
Έως τα τέλη του 2014 οι ΗΠΑ παρήγαγαν 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή κατά 80% περισσότερα από το 2007. Η αμερικανική παραγωγή συνέβαλε στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου. Όμως πόσο θα επηρεάσει τους Αμερικανούς παραγωγούς η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής; Μέχρι στιγμής η παραγωγή έχει διατηρηθεί σταθερή. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει αυτήν την πορεία.

«Ελαστικότητα» της ζήτησης
Μπορεί η πτώση της τιμής να ενισχύσει τη ζήτηση; Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική. Η συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή της βενζίνης – απόρροια της υποχώρησης του πετρελαίου – έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση, με τους Αμερικανούς να «καταναλώνουν» βενζίνη με τον ταχύτερο ρυθμό ημερησίως από το 2007. Εάν υπάρξει γενικευμένη αύξηση της ζήτησης, τότε και η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ενισχυθεί.

Η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ
Η πτώση του  πετρελαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του. Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ – ή ορθότερα η Σαουδική Αραβία – δεν φαίνεται πρόθυμος να αλλάξει τη στάση του. Εάν αυτό διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 μένει να το δούμε.

Γεωπολιτικά γεγονότα
Πάντα τα γεωπολιτικά γεγονότα και η εμφάνιση συγκρούσεων σε χώρες που αποτελούν «ευαίσθητα σημεία» επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης στις αρχές του 2014 ή στην ισχυροποίηση του ISIS. Πάντως η δύναμη των γεωπολιτικών γεγονότων στον επηρεασμό της τιμής πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Πάντως δεν μπορούν να αποκλειστούν από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον «μαύρο χρυσό».



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου