Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Συνεχίζεται η "βουτιά" στο αργό


Σε «ελεύθερη πτώση» συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, έπειτα και από τη χθεσινή «βουτιά» πάνω από 5%, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η αγορά του «μαύρου χρυσού» πρέπει να προετοιμαστεί για επιπλέον προκλήσεις φέτος, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και η ενίσχυση του δολαρίου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,15 δολ. ή 2,25% στα 48,92 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, το αργό τύπου Brent στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 1,32 δολ. ή 2,49% στα 51,78 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο συμβολαία καταγράφουν απώλειες τις έξι από τις τελευταίες επτά εβδομάδες, ενώ έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους από τα μέσα του 2014.

«Εκτός από τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους σε προσφορά και ζήτηση για το πετρέλαιο, τις τελευταίες μέρες έχει υπάρξει αύξηση των καθοδικών κινδύνων», αναφέρει ο Mark Keenan, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Societe Generale στην Ασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διατήρηση της δυναμικής του δολαρίου, οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και το πλεόνασμα της προσφοράς πετρελαίου θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές πετρελαίου το πρώτο μισό του 2015.

«Αυτή τη στιγμή, ο πανικός φαίνεται πως επικρατεί», αναφέρει η Thina M. Saltvedt, αναλύτρια της Nordea Bank Norge. «Οι τιμές μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν στα 40 δολάρια, πριν εμφανίσουν κάποια σημαντική βελτίωση».

«Οδηγητές» της πτωτικής τάσης ήταν τα δημοσιεύματα πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 1980.

Επιπλέον, πιέσεις ήρθε να προσθέσει και η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία μιειώνει τις τιμές που χρεώνει στο πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ, παρατείνοντας τον πόλεμο τιμών ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου