Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Κόβει τις Δαπάνες η Socar

Αποτέλεσμα εικόνας για sokar
Για την εμπλοκή της Socar με τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την Ελλάδα στη χρηματοδότησή τους από πλευράς Αζερμπαϊτζάν έχει αποφασιστεί να συμμετάσχει το κρατικό ταμείο SOFAZ.

Σε πρόγραμμα περικοπής δαπανών προχωρά η αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχουν τα μειωμένα έσοδα στην οικονομική της θέση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Rovnag Abdullayev, η εξοικονόμηση θα επιδιωχθεί να προέλθει κυρίως από την αναδιάρθρωση λειτουργιών και υπηρεσιών, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα επενδύσεων της Socar.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, έδωσε χθες και ο εκπρόσωπος της βρετανικής ΒΡ στο Μπακού, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας.

Σημασία πάντως έχει ότι...
η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ζήτησης σε χαμηλά επίπεδα, ανησυχεί όλο και περισσότερο επενδυτές και γενικότερα την αγορά.

Έτσι οι διαβεβαιώσεις και η ανακοίνωση προγραμμάτων περικοπών δαπανών έρχονται να καθησυχάσουν επενδυτές και συνεργαζόμενους, καθώς όλη η αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων εισέρχεται σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας.

Ήδη θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νορβηγική Statoil που ήταν ιδρυτικό μέλος των κοινοπραξιών για το κοίτασμα και τον αγωγό μεταφοράς ΤΑΡ έχει αποχωρήσει, πουλώντας τις συμμετοχές της, ενώ το σημερινό εταιρικό σχήμα, μικρή σχέση έχει με το αρχικό καθώς έχουν αποχωρήσει ή μειώσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή τους εταιρείες όπως η ΑΧΡΟ, η Ε.οΝ, η Τotal και άλλες.

Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού πετρελαίου του Ιράν Χοσείν Ζαμανίνια, η ιρανική εταιρεία Naftiran Intertrade, η οποία συμμετέχει με 10% στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό της, πράγμα που σημαίνει ότι ένας άλλος μέτοχος θέλει να πουλήσει δικό του ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή της Socar με τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την Ελλάδα (αγωγός ΤΑΡ, εξαγορά ΔΕΣΦΑ) στη χρηματοδότησή τους από πλευράς Αζερμπαϊτζάν έχει αποφασιστεί να συμμετάσχει το κρατικό ταμείο SOFAZ (State Oil Fund of the Republic of Azerbaijan).

Σε ό,τι αφορά στο ΔΕΣΦΑ, το τίμημα των 400 ευρώ που συμφωνήθηκε θα μειωθεί περαιτέρω για τη Socar, καθώς ένα 17% των μετοχών της εξαγοραζόμενης εταιρείας θα πουλήσει σε κάποια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται, ώστε το ποσοστό της να περιοριστεί στο 49% όπως επιβάλλει η Ε. Επιτροπή.

Τέλος σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ταμείου SOFAZ τροφοδοτούνται από τα έσοδα που έχει το Δημόσιο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την 1η Οκτωβρίου ήταν περίπου 35 δισ. δολάρια έναντι 37 δισ. στις αρχές του 2015.

(euro2day.gr)

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου