Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

hartis_atlantikos
Στις αρχές του περασμένου μήνα, παρατηρήσαμε ότι κάτι πολύ παράξενο συνέβαινε στα ανοικτά των ακτών του Γκάλβεστον, Τέξας.

Όπως ανέφεραν οι FT, «το ποσό του πετρελαίου [σήμερα] στη θάλασσα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τα επίπεδα του νωρίτερα αυτό το έτος και αντιστοιχεί σε περισσότερο από μια ημέρα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου».
Με λίγα λόγια: ο παγκόσμιος αποπληθωριστικός κορεσμός της προσφοράς αργού έχει αρχίσει να εκδηλώνεται σε ένα στολίσκο σταθερών σούπερ τάνκερς, καθώς εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι απλά κολλημένα στον ωκεανό, καθώς τα VLCCs περιμένουν να ξεφορτώσουν.

Τελικά, αυτό οδήγησε σε σχεδόν 40 δεξαμενόπλοια αργού με συνολική παραγωγική ικανότητα φορτίου 28,4 εκατομμύρια βαρέλια να περιμένουν να αγκυροβολήσουν κοντά στο Γκάλβεστον.
Εδώ είναι το πώς έμοιαζε το αδιέξοδο:

grafima_petrelaio

Στην τελευταία ένδειξη ότι ο κόσμος δεν έχει άλλη χωρητικότητα, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει μια αδυσώπητη προμήθεια αγαθών, τρία δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου ντίζελ εν πλω από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη, έκαναν κάτι μάλλον περίεργο την Τετάρτη: σταμάτησαν, γύρισαν στη μέση του ωκεανού και κατευθύνθηκαν πίσω από εκεί που ήρθαν!

«Τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια των 37.000 τόνων – Vendome Street, Atlantic Star και Atlantic Titan- έκαναν… αναστροφή στον Ατλαντικό ωκεανό τις τελευταίες ημέρες και τώρα πλέουν πίσω στα δυτικά», ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τα στοιχεία εντοπισμού.

Το Vendome Stree στην πραγματικότητα έφτασε εντός 800 μιλίων από την Πορτογαλία (οπότε το 75% περίπου του δρόμου) πριν κάνει απότομη στροφή. «Οι ναυλωτές, είπαν ότι η στροφή τόσο αργά στην πορεία θα ήταν σε κόστος του ναυλωτή», σημειώνει το Reuters.

Το πρόβλημα: χαμηλές τιμές, καμία δυνατότητα αποθήκευσης και χαμηλή ζήτηση.

grafima_petrelaio1

grafima_petrelaio2
Οι ευρωπαϊκές τιμές ντίζελ και τα περιθώρια διύλισης έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλά έξι ετών, καθώς η αγορά έχει κατακλυσθεί από τεράστιες εισαγωγές από διυλιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική περιορίζουν περαιτέρω τη ζήτηση για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην αγορά.

Τα αποθέματα Πετρελαίου Κίνησης, τα οποία περιλαμβάνουν το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, στο κέντρο αποθήκευσης στην περιοχή Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Και εδώ είναι οι εντυπωσιακές εικόνες μέσω MarineTraffic.

Vendome Street
grafima_petrelaio3

Atlantic Titan
grafima_petrelaio4

Όσο για τώρα, είναι «ασαφές αν τα δεξαμενόπλοια θα εκφορτώσουν τα φορτία ντίζελ τους στην ακτή του Περσικού Κόλπου, ή θα περιμένουν νέες παραγγελίες», αλλά αυτό που βλέπετε είναι ένα πλεόνασμα της προσφοράς τόσο οξύ, ώστε τα δεξαμενόπλοια κυριολεκτικά πλέουν τριγύρω με πουθενά να πάνε, καθώς φέρεται να είναι περίπου 250.000 τόνοι ντίζελ αγκυροβολημένοι στα ανοικτά της Ευρώπης και της Μεσογείου ψάχνοντας για ένα… σπίτι.

Με αυτό υπόψη, θα κλείσω με την εξής φράση από έναν έμπορο, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters:
«Η ιδέα είναι να μείνουν τα δεξαμενόπλοια στο νερό όσο γίνεται και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισχυρότερη αγορά».
Zero Hedge


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου