Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η Βουτιά των Τιμών Πετρελαίου Θέτει σε Κίνδυνο το Deal της Shell με την BG Group

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Βουτιά των Τιμών Πετρελαίου Θέτει σε Κίνδυνο το Deal της Shell με την BG Group
Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και κυρίως η ανησυχία ότι η πτώση θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, εγείρει αμφιβολίες στην αγορά για το deal της Shell με την BG Group, ύψους 70 δισ. δολαρίων. 

Αξιοσημείωτο, αν και όχι πρωτοφανές σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, είναι το discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της BG έναντι της προτεινόμενης τιμής εξαγοράς, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, τελικά δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις, θα έχουν επιτύχει ένα σημαντικό κέρδος αν τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Το discount διευρύνθηκε σε 12,6% τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 6,4% στις 4 Δεκεμβρίου. Ενώ οι μετοχές της BG σημείωσαν μεγάλη άνοδο όταν είχε ανακοινωθεί το deal πριν από οκτώ μήνες, έχουν έκτοτε σημειώσει απώλειες της τάξεως του 22% περίπου. 

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι ...
οι αν οι τιμές του αργού διολισθήσουν κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι, τότε ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας είναι υπαρκτός. Το Μπρεντ διαπραγματεύεται κοντά στα 36 δολάρια/βαρέλι, έχοντας χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014. Χθες, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η Shell είχε προσφέρει τον περασμένο Απρίλιο 0,4454 από τις μετοχές της, κατηγορίας Β και 383 πένες σε μετρητά για κάθε μία μετοχή της BG, διαμορφώνοντας το συνολικό τίμημα στα 70 δισ. δολάρια. Η πτώση στην τιμή της μετοχής της Shell έχει μειώσει το ύψος του τιμήματος στα 53 δισ. δολάρια. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Shell απέσπασε και την έγκριση των κινεζικών αρχών για τη συμφωνία. Η τελική έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η συμφωνία θα εγκριθεί από τους μετόχους. 

Έτσι λοιπόν, πολλοί επενδυτές τοποθετούνται στη μετοχή της BG, αξιοποιώντας τη διαφορά της τρέχουσας τιμής με το προτεινόμενο τίμημα (arbitrage). Με αυτόν τον τρόπο, «κλειδώνουν» το σχετικό κέρδος, αγοράζοντας τώρα μετοχές της BG ώστε εν συνεχεία να γίνουν μέτοχοι της Shell.

Όσο υψηλότερο είναι το discount τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνουν σε περίπτωση που η συμφωνία τελικά δεν υλοποιηθεί.



ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου