Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στην Αθήνα στελέχη της Cheniere ενδιαφέρον για Αλεξανδρούπολη & IGB


Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας Cheniere θα βρεθεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ελληνική και τη Βουλγαρική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι αμερικανοί έχουν δεχθεί προτάσεις να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή και να ενταχθούν στο σχήμα που θα κατασκευάσει το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τη...
Βουλγαρική αγορά, να προχωρήσουν σε δέσμευση χωρητικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, η τελική επενδυτική απόφαση για τον οποίο θα ληφθεί σήμερα στη Σόφια, παρόντος του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

Όπως έχει γράψει και το EnergyPress, οι αμερικανοί έχουν βολιδοσκοπηθεί από τη ΔΕΠΑ και την εταιρεία συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου Gastrade ώστε να συμμετάσχουν στο έργο της Αλεξανδρούπολης. Ακόμη δεν έχει δοθεί από πλευράς των αμερικανών απάντηση, καθώς εξετάζονται οι οικονομικές παράμετροι του έργου. Πάντως πρόσφατα η Cheniere απέρριψε αντίστοιχη πρόταση να συμμετάσχει σε τερματικό LNG στην Κροατία. Πάντως πρωταρχικός στόχος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πρώτο εξαγωγικό τέρμιναλ σχιστολιθικού αερίου στη Λουιζιάνα, είναι να εξασφαλίσει τη διάθεση ποσοτήτων αμερικανικού φυσικού αερίου σε πελάτες ανά την Ευρώπη. Αυτό για παράδειγμα έχει ήδη συμβεί με μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες με τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προμήθειας όπως οι EdF, Centrica, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Endesa,  Enel αλλά και EdP. Επίσης η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την λιθουανική Litgas για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου μέσω του πλωτού τερματικού Klaipeda LNG.

Η αμερικανική εταιρεία μέχρι το 2008 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, έχοντας επενδύσει  σημαντικά κεφάλαια για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων υποδοχής φυσικού αερίου, καθώς εκείνη την περίοδο, πριν την επανάσταση του shale gas, οι ΗΠΑ κάλυπταν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως με εισαγωγές. Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου ωστόσο άφησε τις αποθήκες της Cheniere άδειες και η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Τότε ο ιδιοκτήτης της Cheniere, ο λιβανεζικής καταγωγής Charif  Souki αποφάσισε να επενδύσει 8 δις δολάρια προκειμένου οι αποθήκες να μετατραπούν σε εξαγωγικά terminal. Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σωτήρια, με τη Cheniere να αναγεννιέται από  τις στάχτες της και να αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς αερίου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αμερικανική εταιρεία θα ελέγχει σύντομα το 10% της παγκόσμιας αγοράς LNG, ενώ οι συμβάσεις που έχει υπογράψει αναμένεται να φέρουν στα ταμεία της περί τα 3 δις δολάρια ετησίως. Ο ίδιος ο Souki, που είδε την αξία της μετοχής της Cheniere να εκτινάσσεται κατά 1800% από τα χαμηλά της περασμένης δεκαετίας δηλώνει ότι ο επόμενος στόχος του είναι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου και να αυτονομηθεί από τη διασύνδεσή της με την τιμή του πετρελαίου, με ενίσχυση της αγοράς spot και περιορισμό των μακροχρόνιων συμβολαίων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου