Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Και στο τέλος το μόνο σίγουρο είναι πως για την αστοχία του φράγματος τελμάτων έφταιγαν οι σολομοί!

Ενσιλωτής
Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014 στο Δυτικό Καναδά, στην περιοχή Cariboo της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia), είχε σημειωθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς έσπασε το φράγμα στο μεταλλείο Mount Polley, της εταιρείας Imperial Metals. Είναι φράγμα καθίζησης των τελμάτων που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία κοιτασμάτων χαλκού+χρυσού και υπολογίστηκε πως περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού μαζί με 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέληξαν στη διπλανή λίμνη Polley, από εκεί στο ρέμα Hazeltine Creek και τελικά στη μεγάλη λίμνη Quesnel, κοντά στην πόλη Likely.

Το ιστολόγιο κάλυψε το συμβάν με τρεις αναρτήσεις, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που σπάζει ένα τέτοιο φράγμα και παρόμοιο φράγμα θα υπάρχει στο αμφιλεγόμενο έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός της χώρας, δεν είναι μια απομονωμένη εσχατιά στα βάθη της Βρετανικής Κολομβίας, οπότε δεν επιτρέπονται όχι απλά τέτοια ατυχήματα, αλλά ούτε καν η σκέψη πως θα μπορούσε να συμβεί παρόμοια αστοχία.

Η νέα εξέλιξη που υπήρξε στο θέμα ήταν πως στις 17 Δεκεμβρίου 2015 το Υπουργείο Ενέργειας & Μεταλλείων της Βρετανικής Κολομβίας ανακοίνωσε πως σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Επιθεωρητή Μεταλλείων το φράγμα αστόχησε επειδή ...

από κάτω υπήρχε ένα "μη εντοπισμένο" εδαφικό στρώμα, πάνω στο οποίο ολίσθησε όλη η κατασκευή. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που λειτούργησαν επιπρόσθετα, αλλά το φράγμα δεν θα αστοχούσε αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο στρώμα. Δεν υπήρξε καμιά παραβίαση κανονισμών, απλά το μεταλλείο δεν ακολουθούσε τις "βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές".

Σε σχόλια που συνοδεύουν την κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται πως "We 've learned from this investigation that in the case of Mount Polley, the allowable margin of risk around the design, construction and management of the tailings storage facility was too narrow to allow for an unknown factor, the layer of unstable soils below the dam embankment - στην περίπτωση του Mount Polley μάθαμε απ' την έρευνα πως το επιτρεπόμενο περιθώριο σφάλματος γύρω απ' το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του φράγματος τελμάτων ήταν πολύ περιορισμένο για να συμπεριλάβει έναν άγνωστο παράγοντα, το στρώμα ασταθούς εδάφους κάτω απ' το φράγμα". Σε απλά ελληνικά λέει πως ο συντελεστής ασφαλείας του σχεδιασμού ήταν ανεπαρκής κι όλοι ζούσαν με την ελπίδα πως το ατύχημα δεν θα συμβεί, αλλά "ο νόμος του Μέρφυ" λέει πως όταν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Και στην τελική ανακοίνωση δεν υπάρχει σχολιασμός της από το Φεβρουάριο 2011 προειδοποίησης της εταιρείας, που είχε αρχικά σχεδιάσει το φράγμα, για πολύ αυξημένη στάθμη νερού και υπερφόρτωση του φράγματος. .


Ο Επιθεωρητής Μεταλλείων προχώρησε στην έκθεσή του σε 19 συστάσεις για το πώς μπορούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αποτροπής παρόμοιων μελλοντικών αστοχιών και η τοπική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει πως σύντομα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία, υιοθετώντας κάποιες απ' τις συστάσεις.

Αφού λοιπόν δεν υπήρξε παραβίαση κανονισμών και κανείς δεν ευθύνεται για τον μη εντοπισμό του στρώματος μειωμένης συνοχής στο υπόβαθρο θεμελίωσης του φράγματος, το πιο πιθανό είναι πως για την οικολογική καταστροφή φταίνε οι σολομοί, που επιμένουν να θέλουν να κυκλοφορούν στα ποτάμια της περιοχής. Όλοι "την έβγαλαν λάδι" τελικά, εκτός απ' τους σολομούς, που έχασαν τα οικοσυστήματα και τις αρκούδες, που έχασαν το μεζέ των σολομών. Κατά τα λοιπά ο Καναδάς συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, το CO2 είναι ο ένοχος, όχι η ανθρώπινη απληστία. Και η ζωή συνεχίζεται ...

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου