Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η παγωνιά σκοτώνει περισσότερους απ' το smog είτε στην Ελλάδα είτε στην Κίνα. Κυβέρνηση και τρόικα, ακούει κανείς;


Βούιξε το διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες για το smog, την αιθαλομίχλη, που καλύπτει πόλεις της ΒΑ Κίνας, εκτοξεύοντας τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρών (PM2,5-Particulate Μatter) σε επίπεδα άνω των 800μg/m3, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως ασφαλές όριο σε επίπεδο 24ώρου τα 25μg/m3. Αναφέρθηκαν ακόμα και τοπικές συγκεντρώσεις άνω των 1400μg/m3 και η αιτία δεν είναι άλλη απ' την έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών, που ανάγκασε τους Κινέζους να ανάψουν τις θερμάνσεις τους, θερμάνσεις που βασίζονται στην καύση κάρβουνου και βιομάζας, όπως π.χ. άχυρου. Όταν οι άνθρωποι παγώνουν θα κάψουν ό,τι μπορούν κι ό,τι βρουν μπροστά τους, η παγωνιά σκοτώνει πολύ περισσότερους απ' το smog και ...

πολύ πιο γρήγορα.

Η αιθαλομίχλη αποτελεί μόνιμο σύντροφο των Κινεζικών πόλεων, ίσως θυμάστε και τα προβλήματα που είχε η ατμόσφαιρα του Πεκίνου στη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2008. Το χειμώνα το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς στη βιομηχανική δραστηριότητα και στις αστικές μεταφορές προστίθενται και οι καύσεις για τη θέρμανση των πολιτών, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αυξάνεται.

Παρόμοια προβλήματα αιθαλομίχλης είχαν παλαιότερα πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πολύ γνωστά είναι τα προβλήματα του Λονδίνου και του Σαν Φραντσίσκο, ενώ η ατμοσφαιρικά πιο ρυπασμένη πόλη της Ευρώπης πριν λίγες μόλις δεκαετίες θεωρούνταν το Μαγδεμβούργο. Η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε την ανάπτυξη συστημάτων συγκράτησης των ρύπων στη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα έγιναν πολύ πιο καθαρά, οπότε και η ατμόσφαιρα των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πόλεων καθάρισε αρκετά και το ίδιο αναμένεται πως θα γίνει σε λίγα χρόνια και στην Κίνα.


Νέφος αιθαλομίχλης είχε και η Αθήνα πριν μερικές δεκαετίες, με τα μέτρα που πάρθηκαν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε παρελθόν, ωστόσο "φωτισμένες" αποφάσεις αποτυχημένων πολιτικών στα χρόνια των μνημονίων κατάφεραν να ξαναβάλουν το νέφος στη ζωή μας: η υπερβολική φορολόγηση του πετρέλαιου θέρμανσης έσπρωξε τους πολίτες στην επιστροφή στην καύση βιομάζας, όπως το 17ο και 18ο αιώνα, τα δάση πελεκήθηκαν, παλιά έπιπλα, ακόμα και λάστιχα αυτοκινήτων κάηκαν σε τζάκια, αλλά πλέον έχουμε συστηματική επιστροφή ακόμα και στην καύση λιγνίτη για θέρμανση κατοικιών, ακριβώς όπως στην προπολεμική Ελλάδα.


Φυσικό αποτέλεσμα είναι πλέον πως τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5, τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ν' αυξάνονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στα χωριά μας, εκεί όπου υποτίθεται πως οι κάτοικοι αναπνέουν πιο καθαρό αέρα. Για μετρήσεις συγκεντρώσεων σωματιδίων ούτε λόγος να γίνεται, μια ματιά στην ατμόσφαιρα της ΒΔ Αττικής ή των χωριών κατά το σούρουπο αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Κι όπως λέει η λαϊκή παροιμία, "όταν βλέπουμε το λύκο δεν χρειάζεται ν' αραδούμε το ντορό". Αμήχανες ανακοινώσεις της διοίκησης, περί απαγόρευσης καύσης λιγνίτη και "επιτρεπόμενων" ειδών καυσίμων σε ανοιχτές εστίες θέρμανσης, θυμίζουν περισσότερο την αξέχαστη φράση της Μαρίας Αντουανέτας "αφού οι φτωχοί δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι". Αφού οι πολίτες δεν έχουν λεφτά ν' αγοράσουν πετρέλαιο πληρώνοντας εξωφρενικούς φόρους που επιβλήθηκαν πάνω στους παλιούς φόρους, που κι αυτοί είχαν επιβληθεί πάνω σε πιο παλιούς, "απαγορεύεται" να κάψουν κάτι άλλο. Ε, ρε φραγγέλιο που χρειάζονται κάποιοι ...

Η ανάλγητη πολιτική της υπερφορολόγησης του πετρέλαιου θέρμανσης πλέον επηρεάζει όχι μόνο τα οικονομικά του Δημοσίου, αλλά και τη δημόσια υγεία. Δεν χρειάζεται να φθάσουμε να δούμε εικόνες της Κίνας στην ατμόσφαιρα Ελληνικών πόλεων για ν' αντιληφθούμε το προφανές, πως θα κάνουμε οικονομία στο πετρέλαιο και θ' αυξάνουμε τις δαπάνες περίθαλψης του πληθυσμού για προβλήματα του αναπνευστικού, θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης και η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο μείωση του εξωφρενικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά, όταν ήλθε η ώρα των πράξεων, δεν είδαμε να επικρατεί η λογική. Αντίθετα είδαμε μια αδικαιολόγητη αθέτηση των υπεσχημένων και μια περαιτέρω χειροτέρευση της πολιτικής, με περιορισμό των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, που θα σπρώξει ακόμα περισσότερους στην καύση βιομάζας. Το τελευταίο στάδιο της εθνικής μας ξεφτίλας θα είναι να δούμε στα χωριά να καίνε και την κοπριά των ζώων, ακριβώς όπως σε κάποιες πρωτόγονες φυλές της Αφρικής. Και η διοίκηση βεβαίως θα τοιχοκολλεί διατάγματα πως απαγορεύεται η καύση της κοπριάς, ζώντας σ' ένα δικό της, ονειρικό κόσμο, μακριά απ' την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Η χώρα έχει μπει με τα μνημόνια σ' ένα καθοδικό σπιράλ, η διάθεση των δανειστών για λεηλασία των πάντων οδηγεί τη χώρα με ταχείς ρυθμούς στο προπολεμικό παρελθόν. Και δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί στη χώρα αν οι ΣαμαροΒενιζέλοι συνέχιζαν στην πολιτική που είχαν συμφωνήσει, με δημοσιονομική προσαρμογή που θα πετύχαινε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι 0,5% τώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει ν' αντιληφθεί πως την εκλέξαμε για να κυβερνήσει, όχι για να διαχειρίζεται αποφάσεις της τρόικας. Η θέρμανση είναι απαραίτητη για την επιβίωση το χειμώνα σε πολλές περιοχές της χώρας και η εγκληματική πολιτική με την υπερφορολόγηση του πετρέλαιου θέρμανσης πρέπει άμεσα να σταματήσει. Εάν θρηνήσουμε ξανά νεκρούς από μαγκάλια και ξυλόσομπες, όπως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα είναι κι αυτοί συνυπεύθυνοι.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου