Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Τσοτσορός: Στα 750 Εκατ. Ευρώ τα Κέρδη των ΕΛΠΕ το 2015


Στα 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκτιναχθούν φέτος τα κέρδη των ΕΛΠΕ, τα οποία θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Στάθης Τσοτσορός, μιλώντας στο 20ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα ΕΛΠΕ είχαν εμφανίσει ζημία ύψους 365 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα μεγέθη επιτεύχθηκαν, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, παρά την πίεση των άμεσων συνεπειών της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικότατη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών (-39 % η δασμολογημένη και -34 % η αδασμολόγητη αγορά). Κι αυτό γιατί ο Όμιλος ΕΛΠΕ αναζήτησε διεξόδους στην διεθνή αγορά αυξάνοντας τον όγκο των εξαγωγών κατά 99,85 % μεταξύ των ετών 2008 και 2015, με συνέπεια την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στις συνολικές ετήσιες πωλήσεις από 20,82 % το 2008 σε 50,28 % το 2015.

Επίσης, ο κ. Τσοτσορός, τόνισε ότι ...
οι ισχυρότατες πιέσεις στον κλάδο της διύλισης αναδεικνύουν, αλλά και επιβάλλουν, ως κεντρικό μεσοπρόθεσμο στόχο του Ομίλου, την διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικής παρουσίας του κλάδου της διύλισης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε σχεδιασμό ή αναζήτηση ρόλου στο εγχείρημα της ανάκαμψης.

Επομένως, η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25 % των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με την κατά Solomon κατάταξη, αποτελεί για την εταιρεία πρωταρχικό στόχο και βασική υποχρέωση προς τους μετόχους της.

Στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, όπως ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, ο Όμιλος υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπροσανατολισμό προς τις ενεργειακές δράσεις και προϊόντα της νέας εποχής (ΑΠΕ, δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια), με παράλληλη ισχυροποίηση στον πετρελαϊκό κλάδο, όπως προσδιορίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού.

Ο Όμιλος, με διεθνή ανταγωνιστική παρουσία και προσανατολισμό, φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα της ανάκαμψης συμμετέχοντας ενεργά και αποτελεσματικά:
· στην ενεργό συμμετοχή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας
· στην υλοποίηση μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμ-ματος
· στην βελτίωση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της χώρας
· στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας
· στην απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με πετρελαϊκά και πετροχημικά προϊόντα.
· στην εξασφάλιση και διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας
· στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθρεμπορίας στα πετρελαιοειδή.

Τέλος, αναφερόμενος στους στόχους των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενεργό συμμετοχή στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την ανάκαμψη της χώρας, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στη διατήρηση και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και τη δραστηριοποίησή τους σε δράσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την προσαρμογή ρυθμιστικών παρεμβάσεων στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα ΕΛΠΕ στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων και εντατικοποίηση των δράσεών τους στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (upstream), την ενίσχυση των συμμετοχών στην λειτουργία εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των παραγωγικών μονάδων και δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αλλά και στην εντατικοποίηση των δράσεων ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πεδίων, στο πλαίσιο των επιλογών της ευρωπαϊκής πολιτικής (ΑΠΕ, εξοικονόμηση, δίκτυα).


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου