Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ασκήσεις ισορροπίας για τις πετρελαϊκές


Καθώς οι τιμές του αργού παραμένουν χαμηλές, η ρευστότητα αποτελεί σήμερα υψίστης σημασίας για τις εταιρίες, όπως και τα μερίσματα για τους επενδυτές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης πρόκειται να διατηρήσουν οκτώ δισ. δολάρια το χρόνο σε μετρητά δίνοντας στους επενδυτές την επιλογή να πληρωθούν σε μετοχές, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Jean-Pierre Dmirdjian, αναλυτή της Liberum Capital, οι Royal Dutch Shell, Total και BP σχεδιάζουν να κρατήσουν αυτό το ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,5% των συνολικών μετρητών και των ισοδύναμων στα βιβλία τους, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες.

Οι ισολογισμοί των πετρελαιοπαραγωγών εταιριών δέχονται πίεση καθώς οι ...
επενδυτές περιμένουν από αυτές να εξακολουθήσουν να πληρώνουν μερίσματα και να προχωρούν σε παραγωγικές επενδύσεις, παρά την πτώση των κερδών. Οι BP και Total δεν παρήγαγαν αρκετά μετρητά στο πρώτο εννεάμηνο, ώστε να καλύψουν τις δαπάνες. Αν και η έκδοση νέων μετοχών στους επενδυτές χαλαρώνει το βάρος σήμερα, σημαίνει ταυτόχρονα ότι τα μελλοντικά κέρδη που θα διαμοιραστούν θα είναι λιγότερα για τους μετόχους.

«Η πληρωμή των επενδυτών σε μετοχές αναβάλλει την πληρωμή σε μετρητά για το μέλλον, με την ελπίδα ότι οι τιμές θα ανακάμψουν», εξήγησε ο Alexandre Andlauer, αναλυτής της AlphaValue στον τομέα του πετρελαίου. «Παρότι διατηρεί τα μετρητά, προς το παρόν, αδυνατίζει τα κέρδη ανά μετοχή. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ανέβουν στα 60 δολάρια, οι επενδυτές θα αρχίσουν να αναζητούν περισσότερη αξία μέσω των κερδών ανά μετοχή και όχι τόσο μέσω των μετρητών», κατέληξε.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου