Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις: Ενιαία εισφορά 20% για όλους – Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού

Συντάξεις: Ενιαία εισφορά 20% για όλους – Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και κυρίως στον τομέα των εισφορών, καθώς, σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να υποβάλει στο κουαρτέτο σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί (πχ υπέρ ΟΑΕΔ, ασθενείας σε χρήμα).

Έτσι, το ενιαίο σύστημα εισφορών αναμένεται να φέρει σημαντικές μειώσεις στις κρατήσεις τόσο των ειδικών ταμείων όσο και στον ΟΑΕΕ, καθώς, επί της ουσίας, θα υπολογίζονται με βάση εκείνες του ΙΚΑ (δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη), οι οποίες είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα σε μια σειρά από Ταμεία. Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση θα προκύψει για τους αγρότες - ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ...
μείωση των εισφορών θα είναι σημαντική, αφού σε ταμεία όπως ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΣΕ οι κρατήσεις φτάνουν το 28% η ακόμη και το 32%. Ανάλογη κίνηση αναμένεται να γίνει και σε ό, τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, κάτι που θα σημάνει για τους αγρότες σημαντικότατη αύξηση στις ασφαλιστικές κρατήσεις που θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιπτώσεις το 150%, καθώς τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα..

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, πάντως, θα υπάρχουν τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.

Μετά την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων και θεωρώντας... δεδομένη την αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σχεδιάζει να τους προτείνει την επαναφορά των εισφορών που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας ή τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας κ.ά.). Εισηγήσεις, τέλος, έχουν υποβληθεί στο υπουργείο για την αύξηση των εισφορών (3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο) προς τα επικουρικά ταμεία ως «ισοδύναμο» - μέσο περιορισμού των μειώσεων στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις που έχουν δοθεί με υψηλότερο του 20% ποσοστό αναπλήρωσης, εφόσον βέβαια αυτές δεν... ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου