Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει στο Παρίσι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 21), όπου η κυρίαρχη -στο Δυτικό κόσμο- ιδεολογία της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης" του πλανήτη θα προσπαθήσει να επιβάλλει και στις υπόλοιπες χώρες να βάλουν ακόμα περισσότερα αιολικά και Φ/Β, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν οι "πράσινες" θέσεις εργασίας των βιομηχανικών χωρών.
Το Δεκέμβριο στο Παρίσι θα είναι χειμώνας και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι καιρό θα κάνει, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φετινό φαινόμενο El Niño θα είναι το πιο ισχυρό των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είδα κάποια ...
πρόβλεψη για τη Γαλλία, αλλά στην απέναντι της Μάγχης Βρετανία προετοιμάζονται ήδη για ένα πολύ βαρύ χειμώνα! Πόσο διαφορετικός θα είναι στη Βόρεια Γαλλία;
Το προηγούμενο El Niño, πριν 6 χρόνια, είχε φέρει ένα πολύ βαρύ χειμώνα, με πολλά χιόνια, κλειστά αεροδρόμια για μέρες, θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για εβδομάδες και 25 χιλ θανάτους.
Η Σκωτία προετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών, έχοντας θέσει σε ετοιμότητα τον αριθμό-ρεκόρ των 205 εκχιονιστικών και έχοντας προμηθευτεί 57 νέες αλατιέρες. Όλοι ανακαλούν πλέον το χειμώνα του 1962-63, όταν είχαν παγώσει όλα τα ποτάμια.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην περιοχή των Γερμανικών λιγνιτωρυχείων κοντά στο Άαχεν, φέτος είχαμε ένα εξαιρετικά πρώιμο χιόνι στα μέσα Οκτωβρίου, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Κεντρική και Ανατολική Γερμανία το χιόνι ήταν ακόμα περισσότερο, προκαλώντας τα πρώτα προβλήματα στις συγκοινωνίες.
Πρώιμα χιόνια αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο σε διάφορες ακόμα περιοχές, του Βόρειου Ημισφαίριου, όπως πχ στην Ινδική κοιλάδα του Κασμίρ, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ιστορικό χιονοπτώσεων τον Οκτώβριο. Αλλά και στο Νότιο Ημισφαίριο, που μπαίνει στην άνοιξη, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, η Αργεντινή είχε τον πιο κρύο Οκτώβριο απ' το 1963.
Σ' αυτό τον κρύο φετινό Οκτώβριο ήλθε μια νέα μελέτη της ΝΑΣΑ, που ανατρέπει παλαιότερες απόψεις και θεωρεί πλέον πως, με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, ο όγκος πάγου στην Ανταρκτική αυξάνεται, με 112 δισ. τόννους πάγου να προστίθενται ανά έτος από το 1992 έως το 2001 και ο ρυθμός αύξησης απλά επιβραδύνεται σε 82 δισ. τόννους πάγου ανά έτος απ' το 2003 έως το 2008. Σημειώνεται πως το IPCC του ΟΗΕ το 2013 είχε δεχθεί πως ο πάγος της Ανταρκτικής μειώνεται.
Κι εκτός απ' την Ανταρκτική αυξάνεται φέτος σε πρωτόγνωρα επίπεδα κι ο πάγος στη Γροιλανδία.
Με ένα απ' τα χειρότερα El Niño, με πρώιμα Οκτωβριάτικα χιόνια, με χαμηλές θερμοκρασίες, προβλήματα στις συγκοινωνίες και θανάτους απ' το κρύο, μια "υπερθέρμανση" του πλανήτη σε λίγο μάλλον θα είναι καλοδεχούμενη. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν κατά το 1ο 10ήμερο του Δεκέμβρη συμπέσει στο Παρίσι να συζητούν για "υπερθέρμανση" εν μέσω κάποιας χιονοθύελλας ή ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών. Και θα ήταν ακόμα πιο "ωραίο" αν τύχαινε να κλείσει και κανένα αεροδρόμιο απ' τα χιόνια, στην αρχή ή το τέλος της Συνόδου ...
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου