Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σε ακρόαση σήμερα ΕΛΠΕ και Energean Oil για τα χερσαία οικόπεδα


Με την ακρόαση στελεχών των ΕΛΠΕ και της Energean Oil, των δύο μνηστήρων για τα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας, συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η μάχη διεκδίκησης των περιοχών “Αρτα -Πρέβεζα”, “Αιτωλοακαρνανία” και “ΒΔ Πελοπόννησο”.

Στο “τετ α τετ” με την επιτροπή του ΥΠΕΝ, τα στελέχη των δύο εταιρειών πρώτα θα ενημερωθούν για την αξιολόγηση των προσφορών τους, και εν συνεχεία θα τους ζητηθεί να καταθέσουν νέες βελτιωμένες προσφορές, δίνοντάς τους περιθώριο για να το κάνουν μερικές ημέρες. Διαφορετικά θα πρέπει να δηλώσουν ως τελική την ήδη κατατεθειμένη, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα Δημοσίου, κλπ), προσφορά. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από μερικές ημέρες, και αφού ...
εκπνεύσει η προθεσμία για όποια εταιρεία συμφωνήσει να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά, η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά, και θα υποβάλει στον υπουργό Π. Σκουρλέτη την τελική της εισήγηση, προκειμένου εκείνος να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς τόσο ο ένας όσο και ο άλλος “μνηστήρας” είχαν κληθεί από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης να βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά, όπως και έκαναν. Tώρα θα κληθούν από την Επιτροπή να υποβάλλουν καλύτερη από την ήδη βελτιωμένη μια φορά προσφορά τους.

Η πρώτη φορα που η Επιτροπή είχε ζητήσει από τους δύο "μνηστήρες" να καταθέσουν υψηλότερη προσφορά είχε καταληκτική προθεσμία τις 8 Σεπτεμβρίου.  Οι δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν, ωστόσο κρίθηκε ότι το ύψος των προσφορών θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο υψηλό.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν καταθέσει φακέλους για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στις τρεις περιοχές, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις δύο ελληνικές εταιρίες.

Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θεωρούνται από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).

Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές είχε εκδηλώσει στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία άλλωστε και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από την τότε ηγεσία του υπουργείου και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της "σύμβασης μίσθωσης" ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο. Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 31 Ιουλίου, ωστόσο η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν. Λέγεται ότι μια από τις αιτίες ήταν τόσο η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε τότε για τη τύχη της χώρας, όσο και η αμφιλεγόμενη πολιτική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Π. Λαφαζάνη σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου