Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προτεραιότητα για τα ΕΛΠΕ η αγορά υδρογονανθράκων

Ο ελλαδικός χώρος παραμένει για τα ΕΛΠΕ σε προτεραιότητα και αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με τις 5 περιοχές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Την αγορά των Βαλκανίων και της Αδριατικής όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί μεγάλες πολυεθνικές όπως η Shell και η Petromanas, αλλά και της Μεσογείου όπου οι προσδοκίες για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουν ενισχυθεί μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζohr» στην Αίγυπτο, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση του ομίλου, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη αναβάθμιση της Διεύθυνσης Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε Γενική Διεύθυνση, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον τομέα, προσβλέποντας στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει τόσο το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων όσο και η αυξημένη κινητικότητα στις γύρω περιοχές της Αδριατικής και της Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ διερευνούν αυτή την περίοδο τις δύο περιοχές με στόχο είτε την από κοινού συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς που πρόκειται να τρέξουν μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, είτε και την αυτόνομη κάθοδό τους σε κοιτάσματα μικρού μεγέθους.

Ο ελλαδικός χώρος παραμένει για τα ΕΛΠΕ σε προτεραιότητα και αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά..
με τις 5 περιοχές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν δύο χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Αρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος) από κοινού με την ιταλική Edison και την καναδική Petroceltic και τρεις υποθαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ, όπως και η Energean Oil που διεκδικεί επίσης δύο χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Αρτα - Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία), να καταθέσουν τις τελικές βελτιωμένες προσφορές τους, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των αναδόχων αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Οι τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες σύμφωνα με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Shell.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τα υποθαλάσσια οικόπεδα, τα ΕΛΠΕ διεκδικούν δύο στην περιοχή του Ιονίου από κοινού με τη γαλλική Total, η οποία βρίσκεται και στην Κύπρο και ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή αυτόνομα. Το άνοιγμα των προσφορών που κατατέθηκαν τον Ιούλιο δεν έχει ακόμη προχωρήσει, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα των ΕΛΠΕ σε σχέση με τις παραπάνω περιοχές, ο όμιλος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τη νέα ηλεκτρονική επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που κατέχουν ήδη. Παρουσία έχουν τα ΕΛΠΕ επίσης και στο Θρακικό Πέλαγος όπου τους έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα από κοινού με την καναδική εταιρεία Calfrac.

Τη νέα στροφή των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είχε προαναγγείλει εμμέσως, πάντως, με άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης στις 13 Σεπτεμβρίου. «Η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος στον οποίο προσβλέπουμε και επενδύουμε. Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων μας από τις μέχρι σήμερα έρευνες και η γνώση του ελλαδικού χώρου, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η γεωπολιτική μας θέση» τόνιζε, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο κ. Στεργιούλης.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου