Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ποιος θα πληρώσει το κόστος αποξήλωσης των Γερμανικών πυρηνικών αν χρεοκοπήσουν οι εταιρείες;


Στο διπλανό διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της πιο μεγάλης Γερμανικής εταιρείας ενέργειας, της Ε.ΟΝ, από τις 3/1/2000 μέχρι και τις 12/10/2015. Εύκολα βλέπει κανείς πως η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της 16ετίας, έχοντας χάσει πάνω από 80% απ' το υψηλό του 2008. Και όχι, η Ε.ΟΝ δεν είναι εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασχέτως αν η εικόνα της μετοχής της δεν διαφέρει και πολύ απ' την εικόνα των Ελληνικών blue chips.

Για την κατάρρευση της μετοχής της Ε.ΟΝ και όλων των μεγάλων εταιρειών ενέργειας ευθύνεται ασφαλώς η καταπληκτική Energiewende, η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας σε σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β: έχει αποδιοργανώσει την αγορά ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο βαθμό, που να ...

έχει γίνει "o φόβος και ο τρόμος" των μεγάλων εταιρειών.


Το θέμα είχε παρουσιάσει πριν δυο χρόνια ο Βρετανικός Economist με τον πολύ εύγλωττο τίτλο "European utilities - How to lose half a trillion euros" (Πώς να χάσετε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ), παρουσιάζοντας το διάγραμμα του δείκτη Morgan Stanley των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων "κοινής ωφέλειας", (ενέργειας, νερού, κλπ), αυτές που λέμε "utilities". Όπως ωστόσο βλέπετε στο πάνω διάγραμμα της Ε.ΟΝ, από τότε η κατάσταση έχει χειροτερέψει, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ δεν ήταν αρκετό, η χασούρα συνεχίζεται.

Βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την Energiewende, η Ε.ΟΝ στις 30/11/2014 ανακοίνωσε μια νέα εταιρική στρατηγική για την ηλεκτροπαραγωγή: θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα δίκτυα διανομής και σε τελικές λύσεις για τους πελάτες, μετατοπίζοντας την παραδοσιακή ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες και την εμπορία ενέργειας σε μια νέα εταιρεία, τη Uniper. 

Με την ανακοίνωση διάσπασης της Ε.ΟΝ σε δυο εταιρείες ο Γερμανικός τύπος βούιξε πως τελικά οι φορολογούμενοι θα είναι εκείνοι που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις διαχείρισης των πυρηνικών. Τόσο η Die Welt όσο και η Frankfurter Algemeine Zeitung είχαν πανομοιότυπα δημοσιεύματα, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον των πυρηνικών και τις σχετικές υποχρεώσεις της E.OΝ.


Πριν ένα μήνα το Spiegel δημοσίευσε άρθρο πως μια έκθεση που συντάχθηκε κατ' εντολή του Γερμανικού Υπουργείου Ενέργειας βρήκε πως στο χειρότερο σενάριο μπορεί να λείπουν έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ απ' τις 4 μεγάλες εταιρείες (RWE, E.ON, Vattenfall και EnBW), που έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια και πρέπει να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης, επαναφέροντας ρίγη ανησυχίας στη Γερμανία. Οι μετοχές των 4 εταιρειών "βούτηξαν" απότομα κι ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Ενέργειας Γκάμπριελ έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας ως "ανεύθυνη φημολογία" το δημοσίευμα, λέγοντας πως η έκθεση θα παραδοθεί τον Οκτώβριο.

Πράγματι, στις 10/10 το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έκθεσης, καθησυχάζοντας πως οι εταιρείες έχουν επαρκή αποθεματικά για να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης των πυρηνικών. Ο οικονομικός έλεγχος έγινε απ' την ελεγκτική εταιρεία Warth & Klein Grant Thornton AG και τα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν βρήκαν πως μπορεί ν' απαιτούνται από 29 έως 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποξήλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι εταιρείες έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους αθροιστικές προβλέψεις 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία, το Υπουργείο θεωρεί επαρκείς τις προβλέψεις. Ωστόσο η διαφορά των δυο αριθμών, 47,5 με 77 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το προ μηνός δημοσίευμα του Spiegel, που έκανε λόγο για "το χειρότερο σενάριο".

Η έκθεση των ελεγκτών συντάχθηκε με βάση παραδοχές υπολογισμού του κόστους και των υποχρεώσεων, που είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ του Υπουργείου και των εταιρειών. Στην έκθεση οι ελεγκτές συνέκριναν τις υποχρεώσεις με την αξία (κεφαλαιοποίηση) των εταιρειών, που στο χρόνο της έκθεσης βρίσκεται αθροιστικά στα 81,3 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε, αν αφαιρεθεί η αξία των υποχρεώσεων, μένει μια υπολειμματική αξία περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ελεγκτές όμως έβαλαν την υποσημείωση πως οι υποχρεώσεις αφορούν μόνο τα τμήματα ηλεκτροπαραγωγής των εταιρειών και η αξία αυτών των τμημάτων ΔΕΝ επαρκεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων! 


Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η έκθεση ήταν να υπολογίσει την τιμή του ηλεκτρισμού στο μέλλον ή αν θα συνεχιστεί η απαξίωση των συμβατικών εργοστασίων των εταιρειών. Στο διπλανό διάγραμμα βλέπουμε πως η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά και αέριο μειώθηκε (ποσοστιαία) απ' το 2010 στο 2014, η παραγωγή των ΑΠΕ αυξήθηκε και του κάρβουνου παρέμεινε αμετάβλητη. Η αξία της ηλεκτροπαραγωγής ωστόσο επηρεάζει καθοριστικά τη μελλοντική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, που όπως βλέπουμε στο διάγραμμα της αρχής πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Οπότε αν η αθροιστική κεφαλαιοποίηση χάσει άλλο ένα 50%, καθόλου δύσκολο με τις τωρινές συνθήκες, η αξία των εταιρειών θα έρθει "ίσα βάρκα, ίσα νερά" με τις υποχρεώσεις για αποξήλωση των πυρηνικών και διαχείριση των αποβλήτων. Ήδη η τιμή του ηλεκτρισμού στη χονδρική βρίσκεται περί τα 29€/MWh, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας και με τη συνεχή εγκατάσταση αιολικών & Φ/Β μόνο να πέσει μπορεί, συμπαρασύροντας την αξία των μεγάλων εταιρειών.

Βλέποντας προς το μέλλον η Γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να εισάγει πριν δυο μέρες νομοσχέδιο, που διασφαλίζει πως οι εταιρείες δεν θα μεταβιβάσουν τις υποχρεώσεις σε θυγατρικές, όπως πχ ήθελε να κάνει η Ε.ΟΝ με τη Uniper, και θα συνεχίσουν να φέρουν ακέραια τη νομική ευθύνη για τα πυρηνικά.

Αλλά αν οι εταιρείες οδηγηθούν στη χρεοκοπία, ως συνέπεια του τεράστιου success story που λέγεται Energiewende, ποιος θα μείνει πίσω να πληρώσει το κόστος των πυρηνικών; Μα φυσικά αυτός που ήδη πληρώνει τα "κερατιάτικα" της Energiewende, το κάθε Γερμανικό νοικοκυριό: πάνω από 23 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει το 2016 μόνο για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ απ' το νόμο EEG (EEG-Umlage), 68 δισεκατομμύρια ευρώ στην τριετία 2014-16, στο κόστος των πυρηνικών θα σταματήσει; Το 2016 μόνο η επιδότηση EEG-Umlage θα φθάσει στα 63,54€/MWh, όλα τα υπόλοιπα προστίθενται από πάνω, τα Γερμανικά νοικοκυριά να 'ναι καλά, να "ξηλώνονται" για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας!

Έχοντας αυτά μάλλον υπόψη, μια μέρα πριν την ανακοίνωση της έκθεσης της Warth & Klein Grant Thornton AG, ο Γκάμπριελ δήλωσε πως "πρέπει να προστατεύσουμε τις μεγάλες εταιρείες, διαφορετικά δεν θα πάρουμε ούτε αυτά τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ." Πρόσθεσε επίσης πως οι εταιρείες δεν ευθύνονται μόνο αυτές για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι "θύματα των πολιτικών". Για να δικαιωθεί και πάλι ο Νορβηγός της Statoil, που είχε πει πέρυσι πως οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να σταματήσουν ν' ανακατεύονται με την ενέργεια ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου