Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσία «Επεκτείνει» τα Σύνορα της στην Αρκτική με τα Πλούσια Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ρωσία «Επεκτείνει» τα Σύνορα της στην Αρκτική με τα Πλούσια Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων
Χάρη στο λιώσιμο των πάγων, τα σύνορα της Ρωσίας στην Αρκτική «επεκτείνονται» και ταυτόχρονα ενισχύεται η πρόσβαση σε μία περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το 20% με 25% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός Βόρειος Στόλος της Αρκτικής, σε συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσία του ρωσικού ναυτικού εντόπισαν εννέα νέα νησιά, επτά ακρωτήρια και πέντε νέους κόλπους. Με τα νέα δεδομένα, η ρωσική επικράτεια «επεκτείνεται» κατά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όπως δήλωσε στη...
ρωσική εφημερίδα Vzglyad ο επικεφαλής της αποστολής που διαρκεί ήδη πάνω από 40 ημέρες, οργώνοντας πάνω από 5.000 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών του αρκτικού ωκεανού,  οι χαρτογράφοι εργάζονται πυρετωδώς και προσθέτουν νέα γη στην Ρωσία.

Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey εκτιμούν ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου, παγκοσμίως.

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου