Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Άγνωστος Χ Ιράν και η επανεκκίνηση των διαγωνισμών για τα ελληνικά κοιτάσματα


Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το άνοιγμα των βελτιωμένων προσφορών που υπεβλήθησαν από τα ΕΛΠΕ και  την Energean Oil & Gas για τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα εντός των ημερών αναμένεται να συγκροτηθούν οι επιτροπές που θα αναλάβουν το άνοιγμα των προσφορών για το μεγάλο διαγωνισμό των θαλάσσιων οικοπέδων όπου θυμίζουμε έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές, που παραμένουν κλειστές.

Την επανενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων προανήγγειλε προ ημερών μιλώντας στο συνέδριο Global Oil & Gas το μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ Στέφανος Ξενόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ακολουθήσουν σύντομα οι υπογραφές των συμβάσεων.

Πάντως οι ελληνικές προσπάθειες για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στον Ελλαδικό χώρο, καθώς καθυστερούν έρχονται αντιμέτωπες με το ολοένα επιδεινούμενο περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου.

Καταρχάς έχουμε τις...
μειωμένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που έχουν προκαλέσει την άνευ προηγουμένου περικοπή των επενδυτικών προγραμμάτων των πετρελαϊκών εταιρειών.

Καθώς λοιπόν υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα, αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των project. Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου προστέθηκε πρόσφατα ένα τεράστιο κοίτασμα, το οποίο πιθανόν να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια που ενδεχομένως να πήγαιναν σε άλλα project της περιοχής. Ο λόγος για το περίφημο κοίτασμα Zor το οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικό των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Τέλος ο άγνωστος Χ που πιθανόν να ανατρέψει τα πάντα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι το ιρανικό φυσικό αέριο. Το Ιράν που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο, εφόσον επανακάμψει στις διεθνείς αγορές μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος της ζήτησης σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, γεγονός που μπορεί να μεταθέσει για το μέλλον την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακόμη και για πολύ πιο ώριμα project σε σχέση με τα πιθανά αποθέματα αερίου στην ελληνική αγορά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου