Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

"Διαζύγιο" Υπ. Εργασίας - κοινωνικών εταίρων

Αποτέλεσμα εικόνας για "Διαζύγιο" Υπ. Εργασίας - κοινωνικών εταίρων
Τον … πρόλαβαν οι κοινωνικοί εταίροι τον Υπ. Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.
 Ο ίδιος είχε προγραμματίσει για σήμερα στις 16.30 συνάντηση με τους επικεφαλής της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ όχι μόνο για τις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Εργασιακού, αλλά και για προωθήσει την υπογραφή μίας 3μηνης παράτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με στόχο τη διάσωση του επιδόματος γάμου 500.000 εργαζομένων.

Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ θα πάνε στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο με υπογεγραμμένη τη συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις με την οποία θα ισχύει για άλλους 3 μήνες εκείνο το επίδομα το επίδομα το οποίο αυξάνει κατά 10% τις εργατικές αμοιβές.

 Όπως αναφέρει, εξάλλου, στη σχετική ανακοίνωση που ...
εξέδωσε η ΓΣΕΕ, με εμφανή διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση, "μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων), ανέλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως "με τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών νόμων να επικρέμαται πάνω από τους εργαζόμενους, επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη ΓΣΕΕ, "η επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα και θα τεθεί εκ νέου στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων".
                                                                               
Ποιες κινήσεις σχεδιάζει ο κ. Κατρούγκαλος από εδώ και στο εξής:

Ο κ. Κατρούγκαλος, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του, δήλωσε πως "ο  Πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας αυτός ο θεσμός ο πιο αντιπροσωπευτικός των Ευρωπαίων πολιτών, να έχει τη γενική εποπτεία επί του συνόλου των διαπραγματεύσεων".

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας έχει  απευθύνει αντίστοιχη επιστολή στον Πρόεδρο της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι και μέλος της Die Linke που ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στις  12-13 Οκτωβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ζητήσει  τη συνολική εποπτεία επί της διαπραγμάτευσης.

Πριν δύο εβδομάδες, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με εκπροσώπους από γερμανικά και γαλλικά συνδικάτα.

Εξάλλου αναμένεται στην Αθήνα ο Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το Εργασιακό

-  "Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο".

-  "Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασία (ILO). Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα".

-  " Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ".

- "Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου