Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Πετρελαϊκές έρευνες: Τριάντα πέντε χρόνια «φαγούρα» στη Δ. Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινώσει ο νέος υπουργός που θα αναλάβει το ΥΠΑΠΕΝ μετά τις εκλογές.

Την περασμένη Τρίτη οι ενδιαφερόμενες εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ  και Energean Oil and Gas κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου τις βελτιωμένες προσφορές τους για τις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα (προσφορές από ΕΛ.ΠΕ και Energean), ΒΔ Πελοπόννησο (ΕΛΠΕ) και Αιτωλοακαρνανία (Energean).

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια, μετά το 1997, αξιοποίησης του πιθανολογούμενου δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας, γεωγραφικού χώρου ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές γεωλογικές αναλογίες με περιοχές όπου έχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα ή και παραγωγή πετρελαίου, όπως η Αλβανία και η Αδριατική.

Το άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι έχει πίσω της περίπου τριάντα πέντε χρόνια ερευνών, που όμως για λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς κατέληξαν χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα....
,

* το 1978 παραχωρείται στην τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, στη συνέχεια ΔΕΠ-ΕΚΥ και σήμερα ΕΛ.ΠΕ., η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου με έκταση 3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από είκοσι γεωτρήσεις στη στεριά και στην παράλια ζώνη χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμη δύο γεωτρήσεις, η Άρτεμις (Αχαΐα) και ο Απόλλων (Ηλεία), πραγματοποιήθηκαν το 2000 από κοινοπραξία με επικεφαλής τη βρετανική Enterprise (εξαγοράστηκε από τη Shell), στην οποία κοινοπραξία μετέχουν και τα ΕΛΠΕ. Οι γεωτρήσεις των δύο χιλιομέτρων η καθεμία, έναντι αρχικού προγραμματισμού για μία γεώτρηση των 4 χιλιομέτρων, δεν βρήκαν το πετρελαιοφόρο πέτρωμα, η κοινοπραξία δεν συνέχισε την έρευνα, οπότε το 2007 η περιοχή επιστράφηκε στο Δημόσιο και διεκδικείται τώρα πάλι από τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

* Το 1981 η τότε ΔΕΠ ανακάλυψε το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, όπου μάλιστα έγινε και δοκιμαστική παραγωγή. Ωστόσο οι χαμηλές τιμές πετρελαίου σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος και το ότι βρισκόταν στη θάλασσα, δεν επέτρεψε την ανάπτυξή του. Στη συνέχεια η περιοχή αυτή διατέθηκε για έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο του γύρου παραχώρησης του 1997, χωρίς όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους ίδιους λόγους. Η περιοχή τελικά προσφέρθηκε στον πρόσφατο διαγωνιστικό γύρο παραχωρήσεων opendoor και πριν ένα χρόνο κατακυρώθηκε στην Energean Oil and Gas, η έρευνα της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η εκμετάλλευσή του σχεδιάζεται να γίνει με κεκλιμένη γεώτρηση από τη στεριά και από σημείο που έχει ήδη επιλεγεί.

* Το 1981 επίσης, παραχωρούνται στην τότε ΔΕΠ οι περιοχές της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία, συνολικής έκτασης 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και της Άρτας (260 τ.χλμ.), ενώ το 1986 παραχωρείται και το block της Πρέβεζας (350 τ.χλμ). Στη δεκαετία του '80 πραγματοποιούνται γεωφυσικές έρευνες και συνολικά οκτώ γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1997, κοινοπραξία με επικεφαλής την Enterprise και με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ, πραγματοποιεί ακόμη μία γεώτρηση στο Καλπάκι των Ιωαννίνων το 2000. Ωστόσο και αυτή η γεώτρηση δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς η βρετανική εταιρεία εγκατέλειψε βεβιασμένα την προσπάθεια, λόγω των υψηλών πιέσεων που προέκυψαν και για τις οποίες φαίνεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη. Τώρα τα ΕΛΠΕ διεκδικούν εκ νέου την περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας, ενώ η Energean είναι η εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκε η περιοχή των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του πρόσφατου γύρου open door. Το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις αεροβαρυτικές έρευνες τις οποίες εκτέλεσε ειδικευμένη καναδική εταιρεία.

* στα τέλη της δεκαετίας του '90, τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν σε κοινοπραξία με επικεφαλής την αμερικανική Triton που πραγματοποίησε δύο γεωτρήσεις (Εύηνος, Τρύφος) στην Αιτωλοακαρνανία. Από αυτές δεν προέκυψε αποτέλεσμα και έτσι επιστράφηκαν (και αυτές) στο Δημόσιο. Την περιοχή διεκδικεί πλέον η Energean, που κατέθεσε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που κήρυξε το ΥΠΑΠΕΝ, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Έτσι, εν έτει 2015, το μόνο εθνικό «κέρδος» από την ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα και οι ειδικοί του κλάδου διαθέτουν αυξημένες γνώσεις για το υπέδαφος των συγκεκριμένων περιοχών, που είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες.

Ωστόσο η ασυνέχεια και τα μεγάλα χρονικά κενά που χαρακτηρίζουν τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού δυναμικού που συμμετείχε στις παλαιότερες έρευνες.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα περιοχή, αλλά έχει αποδειχθεί και ανεπίλυτος γρίφος για αυτούς που έχουν προσπαθήσει έως τώρα.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου