Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» δεν εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαια
Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ» που βρίσκεται στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, δεν εκτείνεται στη κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 με τα οποία συνορεύει.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι καμία από τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, ως προς τα γεωλογικά δεδομένα στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν θεωρείται οριστική και επίσημη, καθώς οι εξετάσεις και οι αναλύσεις εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα.

Οι σύμβουλοι του υπουργείου Ενέργειας, η γαλλική Beicip-Flanlab, μετά από ...
τις προκαταρκτικές αναλύσεις των στοιχείων που της παραχωρήθηκαν σε σχέση με το «Ζορ» και το θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, δυστυχώς για την Κύπρο, δεν εκτείνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την εκτίμηση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί η κυπριακή υπηρεσία Ενέργειας, αν και η αξιολόγηση των στοιχείων συνεχίζεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ευχάριστης έκπληξης σε επόμενο στάδιο, ιδιαίτερα όταν στα υφιστάμενα δεδομένα θα προστεθούν άλλα, από την επιβεβαιωτική γεώτρηση που προγραμματίζει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στο «Ζορ», τον Ιανουάριο του 2016.

Το ίδιο θέμα μελετά και η γαλλική εταιρεία Total, που εξακολουθεί να διατηρεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του θαλάσσιου τεμαχίου 11. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μη προέκταση του κοιτάσματος «Ζορ» στο κυπριακό τεμάχιο 11, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν υπάρχει άλλο κοίτασμα αερίου στο εν λόγω τεμάχιο.


ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου