Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Γενεύη συναντιούνται οι ευρωπαϊκοί όμιλοι με τους Ιρανούς


Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποκτήσουν πιο στενές σχέσεις με το Ιράν, καθώς οι δυτικές κυρώσεις αναμένεται να λήξουν σύντομα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου 500 εκπρόσωποι εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνεται η Alstom, η RWE, το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης και η National Iranian Oil Co. έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου Φόρουμ Ευρώπης και Ιράν. 

Το φόρουμ αυτό είναι η...
πρώτη μεγάλη επενδυτική συνάντηση που πραγματοποιείται από τότε που το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις κυρώσεις. Η Ελβετία έγινε η πρώτη χώρα που τον προηγούμενο μήνα ήρε περιορισμούς στο εμπόριο με το Ιράν. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προς το παρόν εξακολουθούν να δεσμεύονται στον τομέα αυτό από τις απαγορεύσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αρθεί ακόμη.

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του Φόρουμ Ευρώπης και Ιράν πραγματοποιήθηκε το 2014 στο Λονδίνο με στόχο να κάνει η Τεχεράνη πιο έντονη την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή. Τώρα η χώρα θέλει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. 

Όπως είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ζάγκανεχ, από τη στιγμή που θα αρθούν όλες οι διεθνείς κυρώσεις η χώρα του μπορεί μέσα σε μία εβδομάδα να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια. Έκτοτε πετρελαϊκοί κολοσσοί της Ευρώπης όπως είναι η Eni SpA, η Royal Dutch Shell Plc και η Total SA αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ιράν για μπίζνες. 

Επίσης οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βάλει στο μάτι τον πληθυσμό των 80 εκατ. του Ιράν, στον οποίο θέλουν να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες. 

Ήδη οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο στενές σχέσεις με την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ έγινε ο πρώτος ευρωπαίος αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε τη χώρα ύστερα από δέκα χρόνια. Ο πρόεδρος της Total για θέματα εξορύξεων και παραγωγής Αρνό Μπρουιλάκ, από την πλευρά του, την Κυριακή είχε συνομιλίες στην Τεχεράνη με εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου