Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο
Πρός κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν αυτή τη στιγμή βαίνουν τα πράγματα, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. Επί της ουσίας θα πάψουν να ισχύουν στο σύνολό τους και θα αντικατασταθούν από άλλες παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και για ανθρώπους που ζουν κάτω από το ίριο της φτώχειας.Άγνωστο είναι επίσης τη θα γίνει με το αφορολόγητο όριο.

Ο υπολογισμός που έκαναν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τους δανειστές έδειξε ότι το κράτος χάνει από τις συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές περί τα 3,6 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά ένα δισ. ευρώ από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος έχει γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι οι φοροαπαλλαγές κόβονται με το μαχαίρι.

Πρώτες μπαίνουν στο...
στόχαστρο οι απαλλαγές τρίτεκνων και πολύτεκνων και ειδικά οι απαλλαγές που έχουν να κάνουν με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα κόβονται με το μαχαίρι και οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές. 

Σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες εξετάζεται να παραμείνουν, μειωμένες ωστόσο, μόνο για τις δαπάνες που πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πλέον μεγάλη δεξαμενή άντλησης φόρων για το κράτος, το ΦΠΑ, που και εδώ έρχεται τσεκούρι στην έκπτωση του φόρου κατά 30% στα νησιά.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο ότιο, ακόμη το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει το ύψος του. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχει ακουστεί ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει στα 12.000 ευρώ, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμείνει στα 9.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος με εισόδημα ως αυτό το όριο απαλλάσσεται με το νέο καθεστώς πλήρως από τους φόρους.

Με τη νέα μέθοδο φορολόγησης ωστόσο προβλέπεται φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ και έτσι ένας φορολογούμενος με εισόδημα για παράδειγμα 10.000 ευρώ, ένας άνθρωπος δηλαδή που έχει πενιχρό μηνιαίο εισόδημα θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ και όχι για το ποσό άνω του αφορολόγητου. Δεν θα φορολογηθεί δηλαδή για τα επιπλέον 1.000 ευρώ, αλλά με ενιαία κλίμακα για το σύνολο των 10.000 ευρώ του εισοδήματός του.

Κάπως έτσι, ακόμη και εάν η κλίμακα είναι πολύ μικρή για τα εισοδήματα αυτά θεωρείται δεδομένο ότι ο φορολογούμενος θα χάσει.

Σημαντική όμως θα είναι η επιβάρυνση και για όλους τους υπόλοιπους καθώς στη φορολόγησή τους θα προστεθούν ακόμη 9.000 ευρώ εισοδήματος καθώς καταργείται επί της ουσίας το αφορολόγητο και φορολογούνται, έστω με μικρή κλίμακα, από το πρώτο ευρώ.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου