Διχασμένοι ως προς τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου, μετά τις πρόσφατες έντονες αυξομειώσεις που έπιασαν στον... ύπνο επενδυτές και καταναλωτές, εμφανίζονται οι αναλυτές, οι οποίοι διασταυρώνουν -μέσω εκθέσεων- τα... ξίφη τους, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις στα πρακτορεία για τις τάσεις που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες στη διεθνή αγορά καυσίμων.
Goldman Sachs και Citigroup συμφωνούν ότι το...
πρόσφατο αιφνιδιαστικό τριήμερο άλμα του αργού «πυροδοτήθηκε» από μια μεταστροφή του κλίματος παρά από μια σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη μιας παγκόσμιας αγοράς που έχει πλημμυρίσει με πετρέλαιο. Εκφράζουν, όμως, διαφωνίες στο αν το ράλι αυτό θα έχει συνέχεια, με την μεν πρώτη να κάνει λόγο για σημαντικά περιθώρια ανόδου και τη δεύτερη να χτυπά «καμπανάκι», προειδοποιώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει νέα ραγδαία υποτίμηση, καθώς αρκεί μία μόνο φήμη για να ταράξει την ψυχολογία των επενδυτών και να προκαλέσει «τσουνάμι» πωλήσεων στην αγορά των εμπορευμάτων.
Οπως μάλιστα εξηγεί η Citigroup, το 2015 διαφέρει πολύ από το 1998, όταν το Μεξικό και η Ρωσία είχαν περιορίσει τα επίπεδα παραγωγής τους. «Η ρωσική παραγωγή αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ η μεξικανική κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις στον κλάδο».
Στελέχη της Deutshe Bank υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ο ρόλος της Κίνας, που σπέρνει τον πραγματικό φόβο. Η χώρα είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από κάθε άλλον την τελευταία δεκαετία. Ετσι κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία αποτελεί «κακή είδηση» για την κατανάλωση του αργού. Σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, η ασυνήθιστα έντονη μεταβλητότητα ενδέχεται να συνεχιστεί. «Αναταράξεις και απότομες κινήσεις στο πετρέλαιο θα συνεχίσουν να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκονται τα στοιχεία για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας».
Δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία πήραν μέρος τριάντα αναλυτές κατέδειξε στο μεταξύ ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και πολύ γρήγορα και αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά τον επόμενο χρόνο, μιας και η αύξηση της προσφοράς επιβραδύνεται και ανακάμπτει η ζήτηση. Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, το μπρεντ πιθανώς να διαμορφωθεί στα 62,3 δολ. το βαρέλι το 2016, από τα περίπου 57,6 δολ. που έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος. Το αργό αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 57 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών στην αντίστοιχη έρευνα στα τέλη Ιουλίου, βάσει των οποίων το μπρεντ αναμενόταν να διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 69 δολάρια και το αργό στα 63,8.
Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά το ένα τρίτο από τον Μάιο και συνεχίζουν να είναι πολύ κάτω από το ήμισυ της αξίας που είχαν πριν από ένα χρόνο, χάρη στην υπερβάλλουσα προσφορά καυσίμων και την ασθενική ζήτηση. Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις απώλειες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι πολύ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες τροφοδότησαν τη ζήτηση για καύσιμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγής. Αυτό θα βοηθήσει να ισορροπήσει η αγορά και αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Η αγορά θα αρχίσει σύντομα να συνειδητοποιεί ότι ίσως οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα. Αρα, θα μπορούσαμε να δούμε σύντομα μια ανοδική διόρθωση», σχολιάζουν αναλυτές της ABN Amro στο Αμστερνταμ.
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών, το αργό στα 38,62 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ στα 43,51 δολάρια. Τρεις μέρες αργότερα και συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με άλλους παραγωγούς για να πετύχει «δίκαιες και λογικές τιμές» και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παραγωγής, ξεκίνησε μια τριήμερη κούρσα ανόδου, με το αργό να εκτινάσσεται στα 49,20 δολ. το βαρέλι και το μπρεντ στα 54,15 δολάρια. Σε τριήμερη βάση η ανατίμηση έφτασε το 27%. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι τρεις μόλις ημέρες ήταν αρκετές για να καλυφθεί η «χασούρα» ενός ολόκληρου μήνα! Ανάλογο ράλι είχε να σημειωθεί από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990.
Ο ΟΠΕΚ -ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 40% των προμηθειών σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες με άλλους παραγωγούς, «αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με ίσους όρους», ανέφερε στο μηνιαίο του δελτίο ο Οργανισμός, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά εάν υπάρχει προθυμία να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, τότε οι προοπτικές για το μέλλον αναμένεται να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την εμπειρία όλων μας τους τελευταίους περίπου εννέα μήνες».
Αναλυτές της Citigroup απέδωσαν επίσης εν μέρει το ράλι και στο γεγονός ότι αμβλύνθηκαν τα πονταρίσματα επενδυτών σε νέα πτώση (σ.σ. το τελευταίο διάστημα ήταν τριπλάσια από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας). Στη συνέχεια, όμως, οι τιμές πήραν ξανά την κατιούσα καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης σε ΗΠΑ και Κίνα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά το ράλι των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, η τιμή του αμερικανικού αργού θα μπορούσε να βρει στήριξη στα 42,18 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 46,84 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου