Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Έως και 20 λεπτά το «καπέλο» της αμόλυβδης στα νησιά

Έως και 20 λεπτά το «καπέλο» της αμόλυβδης στα νησιά
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στη Ζάκυνθο και τις Κυκλάδες η βενζίνη πωλείται έως και 20 λεπτά ακριβότερα απ' ό,τι στην Αττική, ενώ το υγραέριο κίνησης σε Χανιά, Κέρκυρα και Μυτιλήνη στοιχίζει 16 λεπτά ακριβότερα απ' ό,τι στην Αθήνα, με την «ψαλίδα» στις Κυκλάδες να ανεβαίνει στα 18 λεπτά και στην Κεφαλλονιά να φτάνει τα 20 λεπτά.

Η έρευνα της ΓΓ Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, που ολοκληρώθηκε προ ημερών, δείχνει ότι για τις τεράστιες αυτές αποκλίσεις ευθύνονται ....
τα αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν οι εταιρείες, αλλά και πρατηριούχοι στους 9 πιο ακριβούς νομούς της χώρας. Το επιχείρημα πρατηριούχων και εταιρειών ότι για τις αποκλίσεις ευθύνονται τα μεταφορικά δεν ευσταθεί, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση στα νησιά φτάνει το πολύ τα 5 λεπτά για κάθε λίτρο βενζίνης, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πρατηριούχων. Υπενθυμίζεται δε που στα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ 16% και όχι το 23%.

ta nea

Πηγή: «Τα Νέα»
Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα με «καπέλο» στις τιμές ισχύει και για το υγραέριο, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον 100.000 – 150.000 οδηγοί. Η απόκλιση στις τιμές στα νησιά φθάνουν και τα 20 λεπτά από την Αττική, όπου το κέρδος ανά λίτρο αγγίζει τα 12 λεπτά το λίτρο, ενώ στο Ρέθυμνο φτάνει τα 25,3 λεπτά, ενώ σε Δωδεκάνησα και Ζάκυνθο αγγίζει τα 29,6 λεπτά το λίτρο. Στην Κεφαλλονιά η διαφορά ανέρχεται σε 30 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η Γενική Γραμματεία Εμπορίου παραπέμπει για το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι η ίδια δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει κοστολογικούς ελέγχους, άρα δεν γνωρίζει και το ακριβές ύψος των μεταφορικών.
Κατά την εφημερίδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλείται τις σοβαρές δυσκολίες που συναντά προκειμένου να αποδείξει αν η υπερτιμολόγηση σε μια αγορά συνιστά ή όχι καρτέλ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου