Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

WSJ: Oι χώρες-παραγωγοί δεν θέλουν να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Πριν από ένα χρόνο, όταν και άρχισε η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ότι θα ήταν μικρή και βραχυπρόθεσμη. Τελικά, όμως, η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 60% από τα υψηλότερα επίπεδά της το 2014 και αναμένεται να παραμείνει χαμηλά για πολύ καιρό ακόμα.

Όπως τονίζει η Wall Street Journal, ο λόγος είναι ότι...
οι χώρες-παραγωγοί δεν θέλουν να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να μην απωλέσουν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τόσο η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και παραγωγοί από τη Ρωσία μέχρι το Ιράκ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και αντίξοες συνθήκες, δεν προτίθενται να μειώσουν την παραγωγή τους. Αντίθετα μάλιστα, παράγουν όσο περισσότερο μπορούν, οδηγώντας την αγορά σε υπερπροσφορά.

Οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί άφησαν άφωνους τους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως με το να διατηρήσουν –ακόμη και να αυξήσουν κάποιοι- την παραγωγή, τη στιγμή που οι τιμές στις ΗΠΑ βούτηξαν από 100 δολάρια το βαρέλι σε 70 προς το τέλος του περασμένου χρόνου και πλέον λίγο πάνω από 40.

Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της ενόψει της πτώσης των τιμών, σε μία «προληπτική» σύμφωνα με τους αναλυτές κίνηση να κρατήσει ανταγωνιστές όπως το Ιράκ, μακριά από τους Ασιάτες καταναλωτές.

Αυτός ο παράδοξος πόλεμος, κατά τον οποίο όλοι προσπαθούν να κερδίσουν ένα κομματάκι της αγοράς με κάθε κόστος, δημιουργεί νικητές και χαμένους σε όλο τον κόσμο, σπρώχνει τους Αμερικανούς οδηγούς σε οχήματα που καίνε αέριο και ωθούν τη βενεζουελάνικη οικονομία στο χάος. Όπως τονίζει αναλυτής που επικαλείται η WSJ, αν και θα ήταν λογικό για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να μειώσουν την παραγωγή λόγω του κορεσμού, δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η επιχειρηματική λογική που θα το επιτρέψει.

«Όλοι λειτουργούν υπό τη λογική ότι ''οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλά και χρειάζομαι να παράγω όσο περισσότερο μπορώ για να το αντισταθμίσω''», εξήγησε ο Jamie Webster της IHS Energy, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι πολύ λογικό σε μικροοικονομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο μακροοικονομίας μας φέρνει στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου