Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι στις Σκουριές – Εχθρική ενέργεια λέει το ΥΠΑΠΕΝ

image
Το Κουτί της Πανδώρας

Για συγκεκριμένη εχθρική ενέργεια προς τους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός» κάνει λόγο το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπειτα από την απόφαση της εταιρείας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους της μετά την απόφαση Σκουρλέτο για προσωρινό «λουκέτο» στις εργασίες της.

«Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει την ...
έντονη δυσαρέσκειά του  για την επιλογή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»,-  όσο και της μητρικής «Eldorado Gold»,-  να απαντήσει στα  ζητήματα που σχετίζονται  με  συμβατικές υποχρεώσεις  της  προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας  την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί», σημειώνει το υπουργείο ενώ συνεχίζει πως «η συγκεκριμένη,  εχθρική προς τους εργαζόμενους,  ενέργεια, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της  «Ελληνικός Χρυσός» για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα».

Όπως τονίζει το υπουργείο, η «απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της. Η επίκληση αυτής της Απόφασης ώστε  να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση «ομηρίας» τους σχεδόν  2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε,  τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε  αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε  τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν.

Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές», καταλήγει το υπουργείο. 



Η ανακοίνωση της «Ελληνικός Χρυσός»

Σε αναγκαστική «αναστολή εργασιών και διαθεσιμότητα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων» της προβαίνει «για ένα διάστημα μέχρι και τρεις μήνες και με τους όρους που διέπει η εργασιακή νομοθεσία» η Ελληνικός Χρυσός.

Με σημερινή της ανακοίνωση – και μέσω της Eldorado Gold -,  η εταιρεία γνωστοποίησε την παραπάνω απόφασή της ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η «αναστολή των εργασιών στο σύνολο των έργων της Ελληνικός Χρυσός τίθεται άμεσα σε ισχύ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας»

«Δηλώνω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όλοι εμείς που ηγούμαστε με τιμή την προσπάθεια της επένδυσης, θα επιμείνουμε υπερασπιζόμενοι το έργο μας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επένδυσή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη λάβει ήδη όλα τα απαιτούμενα μέτρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.


Το έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων για διακοπή των εργασιών

Σημειώνεται πως σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για προσωρινό κλείσιμο των εργασιών στις Σκουριές, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος διατάζει με έγγραφό της προς «Ελληνικός Χρυσός» την άμεση διακοπή εργασιών στα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Με την απόφαση του υπουργείου, ανακλήθηκαν οι άδειες τεχνικών μελετών στα αντίστοιχα έργα.

Το έγγραφο της Επιθεώρησης φέρει ημερομηνία Πέμπτης 20 Αυγούστου και σε αυτό ορίζεται ότι, σε συνέχεια της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, με την οποία ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ.2. εδ. β) του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α. αρ. Διοικ. 12050/2223/23/23-5-2011-ΦΕΚ 121227/Β/14-6-2011), πρέπει να διακοπούν άμεσα όλες οι εργασίες που αναφέρονται και προβλέπονται στις προαναφερθείσες μελέτες, των οποίων οι αποφάσεις έγκρισης ή μέρος των αποφάσεων έγκρισης έχουν ανακληθεί, καθώς και κάθε άλλη εργασία η οποία αναφέρεται και προβλέπεται σε έγκριση ή άδεια η οποία ερείδεται επί των ανακληθεισών αποφάσεων.


Φωτό από ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου