Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Πώς οι αγωγοί έσωσαν το αμερικανικό shale

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς οι αγωγοί έσωσαν το αμερικανικό shale
Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της αμερικανικής παραγωγής shale oil συνεχίζει να εκπλήσσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα όσους πίστευαν ότι, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, πολλά από τα αμερικανικά πεδία παραγωγής υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο θα έκλειναν λόγω υψηλού κόστους. Πώς τελικά διεσώθη το αμερικανικό shale; Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι νέοι αγωγοί που ξεκινούν από το Τέξας και βοήθησαν ώστε να αποφευχθεί ένα "έμφραγμα" στη ροή παραδόσεων πετρελαίου από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι μόλις ...
πέρυσι οι παραγωγοί είχαν αναγκαστεί να προσφέρουν εκπτώσεις έως και 20 δολάρια το βαρέλι, λόγω υπερπροσφοράς. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η παραγωγή ξεπερνούσε τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όταν η δυναμικότητα των αγωγών δεν ξεπερνούσε τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αποτέλεσμα, οι αποθήκες να "φουλάρουν" και οι παραγωγοί να προσφέρουν εκπτώσεις στους πελάτες που ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ακριβά φορτηγά ή τρένα για τη μεταφορά του πετρελαίου. Πλέον, φέτος όχι μόνο δεν γίνονται εκπτώσεις, αλλά, επιπλέον, στις τιμές προστίθεται premium της τάξης των 78 σεντς (το υψηλότερο premium από το 1991).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Από πέρυσι, οι εταιρείες Magellan Midstream Partners LP, Plains All American Pipeline LP και Sunoco Logistics Partners κατάφεραν να ολοκληρώσουν έργα αγωγών που προσέθεσαν δυναμικότητα 750.000 βαρελιών την ημέρα. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 400.000. Με τους αγωγούς αυτούς, η λεκάνη Permian ήταν η μόνη στις ΗΠΑ με διέξοδο προς τα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει να αναπτύσσεται με νέες γεωτρήσεις, όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 50%.
Η λεκάνη Permian είναι μια τεράστια περιοχή, που εκτείνεται από το Δυτικό Τέξας μέχρι το Νέο Μεξικό, σε συνολικά 75.000 τετραγωνικά μίλια. Παράγει πετρέλαιο από τη δεκαετία του '20, όταν αγρότες, κάνοντας γεωτρήσεις για νερό, βρήκαν πετρέλαιο. Καθώς η λεκάνη Permian κατάφερε να διατηρήσει την παραγωγή της, οι νέοι αγωγοί που συνδέθηκαν επέτρεψαν να αυξηθεί το premium στην τιμή πώλησης.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 15ης Αυγούστου


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου