Το μόνο νέο δεδομένο για τις ιδιωτικοποιήσείς στην Ελλάδα είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο γράφει το Bloomberg παραπέμποντας στο παράδειγμα του μουσείου της Ακρόπολης. Ο χώρος για την κατασκευή του επιλέχθηκε το 1976 αλλά χρειάστηκαν 33 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Ενώ η αξιοποίηση ακινήτων είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, παρατηρεί το πρακτορείο.
«Ένα τεράστιο μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδα περιλαμβάνει...
αξιοποίηση γαιών, γεγονός που το κάνει διαφορετικό από όλα τα προγράμματα σε άλλες χώρες. Η μετατροπή του σχεδίου αξιοποίησης σε μετρητά μπορεί να πάρει έως και 15 χρόνια» δηλώνει στο Bloomberg το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος.
Ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ δεν βρέθηκε ποτέ κοντά στο να πετύχει τον στόχο του προγράμματος που συντάχθηκε το 2011 για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ ήταν γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρες άδειες για πολλές από τις ιδιοκτησίες ενώ η χώρα δεν διαθέτει ακόμα ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής της δημόσιας γης, σχολιάζει το Bloomberg.
Eνδεικτικώς για την ακίνητη περιούσια του Δημοσίου σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν οδηγήθηκε στην επίτευξη του στόχου της αξιοποίησης της, εν μέρει επειδή η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. «Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου