Εκτός του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ της ΕΥΑΘ και των ΕΛΠΕ για την τριετία 2015 – 2018 παρότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και έγινε παράρτημα του τρίτου μνημονίου τα αναφέρει σαφώς.
Το συγκεκριμένο σχέδιο του Ταμείου παρότι ήταν το πιο έτοιμο από τα κείμενα του μνημονίου (είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τις 30 Ιουλίου) δεν περιλήφθηκε στα κείμενα που δόθηκαν στους βουλευτές που κλήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο.
Το κείμενο αυτό το οποίο ήταν σε γνώση όλων των εταίρων της συμφωνίας πριν την υπογραφή της ανέφερε σαφώς...
:
1. Για την ΔΕΗ: τον καθορισμό στρατηγικής για την πώληση μετοχών έως 17% από την Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αφήνοντας στο δημόσιο ένα ποσοστό 34%.Στο κείμενο του μνημονίου υπάρχει η δέσμευση και για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δηλαδή την θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
2. Για την ΔΕΠΑ τον επανακαθορισμό της στρατηγικής για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.
3. Για την ΕΥΑΘ την πώληση ποσοστού 23% της επιχείρησης.
4. Για την ΕΥΔΑΠ την πώληση του 11% της επιχείρησης αλλάζοντας όμως την μέθοδο της αποκρατικοποίησης ώστε να μην παραβιαστεί η δικαστική απόφαση του ΣτΕ η οποία εμμέσως πλην σαφώς απαγόρευε την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
5. Για τα ΕΛΠΕ τον επανακαθορισμό της στρατηγικής για την πώληση του μεριδίου τω μετοχών ( 34% ) που κατέχει σήμερα το δημόσιο.
6. Για τον ΟΤΕ ότι το Ταμείου θα έρθει σε επαφή με το βασικό μέτοχο της επιχείρησης την Γερμανική Deutsche Telekom για να συμφωνηθεί επιπλέον πακέτο των μετοχών του οργανισμού από το 10% συνολικά που κατέχει σήμερα το δημόσιο.
Ειδικά ο ΟΤΕ και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ βρίσκονταν εκτός από την τελική συμφωνία και στην πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία προηγήθηκε της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
Παρόλα αυτά στο πρόγραμμα το ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα αναφέρεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε μόνο για εννέα συγκεκριμένα αποκρατικοποιήσεις: Του ΟΛΠ , του ΟΛΘ, του ΔΕΣΦΑ, του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρίας συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO), του Ακινήτου στο Αφάντου Ρόδου, την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και της συμμετοχής του δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Ελ . Βενιζέλος).
Επίσης το πρόγραμμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την μορφή και την λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο , όπως συμφωνήθηκε από το μνημόνιο θα έχει συμμετοχή και το … Κουαρτέτο.
Παραπέμπει την οριστικοποίηση της δομής και της λετουργίας του νέου ταμείου σε μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διοριστεί από την ελληνική Κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου