Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η μεγάλη επιστροφή των συνδικαλιστών

Αποτέλεσμα εικόνας για συνδικαλιστών
Ο αποκλεισμός των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια ήταν μία από μία από τις λιγοστές διαρθρωτικές αλλαγές που έλαβε χώρα κατά τα πέντε τελευταία μνημονιακά χρόνια. Υπήρξε, εκ των πραγμάτων, μία αυτονόητη μεταρρύθμιση μιας και οι συνδικαλιστές ως συνάδελφοι των ελεγχόμενων συνήθιζαν να κάνουν τα στραβά μάτια στις παρατυπίες των ελεγχόμενων υπαλλήλων-συναδέλφων- ενίοτε προστατευόμενών τους. Ωστόσο, η κατάργηση της μεταρρύθμισης αυτής, που επήλθε με το ν.4057/2012, ανήκε στις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. σχετικές δηλώσεις του Γ. Αμανατίδη).

Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες η συγκεκριμένη δέσμευση αυτή -από τις ελάχιστες ίσως της συγκυβέρνησης- περνά στο πεδίο της πλήρους εφαρμογής. Τη θεσμοθέτησε τον περασμένο Μάρτιο με νόμο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος και έκτοτε η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και κρατικούς φορείς σταδιακά αλλάζει. Από τριμελής (δύο δικαστικοί, ένα διευθυντικό στέλεχος) μετατρέπεται....
σε πενταμελής (προστίθενται δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, δηλαδή δύο συνδικαλιστές).

Αποφάσεις

Ο Νίκος Βούτσης ως υπουργός Εσωτερικών, υπήρξε από τους πρώτους, που τον Ιούνιο εξέδωσε την απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την είσοδο συνδικαλιστών στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΣ. Και μία από τις τελευταίες φέρει την υπογραφή (7 Αυγούστου) του εξωκοινοβουλευτικού αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, οδηγώντας στην είσοδο δύο συνδικαλιστών, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως έχει αναφέρει, κατά το παρελθόν, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λέανδρος Ρακιντζής, ο εκσυνδικαλισμός της δημόσιας διοίκησης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιορίζει σημαντικά την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των πειθαρχικών ελέγχων.
Δεν είναι τυχαίο ότι παλαιότερες εκθέσεις του ΓΕΔΔ αναφέρουν ότι τα πειθαρχικά συμβούλια πραγματοποιούνται για τα "μάτια του κόσμου”, με τους συνδικαλιστές να διατυπώνουν, κατά κανόνα (πριν αλλάξει το καθεστώς το 2012), αθωωτικές κρίσεις και οι αξιολογήσεις τους να φέρουν πάντα τον χαρακτηρισμό "εξαίρετος".

Ορισμένες από τις κραυγαλέες περιπτώσεις, που στο παρελθόν έχει εντοπίσει ο κ. Ρακιντζής αφορούν:
-επιμελητή του ΚΑΤ, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και ισχυρίσθηκε -όταν εμφανίσθηκαν οι ελεγκτές- ότι επρόκειτο για φίλους και συγγενείς που γιόρταζαν. Αθωώθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και ύστερα από δίχρονες έρευνες της ομάδας του Γενικού Επιθεωρητή διαπιστώθηκε ότι είχε αποκτήσει εισόδημα άνω των δυο εκατ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια
-δήμαρχο που είχε ζητήσει 500.000 ευρώ για να καθαρίσει χώρο 10 στρεμμάτων και το πειθαρχικό τον αθώωσε.

Οι περιπτώσεις αυτές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με την μεγάλη επιστροφή των συνδικαλιστών, που για παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, δεν αποδεικνύει παρά την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των υπαλλήλων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους από την απερχόμενη κυβέρνηση.

dimitris.delevegos@capital.gr


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου