Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Νορβηγία: Ξεκίνησε η Εκμετάλλευση Γιγαντιαίου Πετρελαϊκού Πεδίου στη Βόρεια Θάλασσα

Αποτέλεσμα εικόνας για Νορβηγία: Ξεκίνησε η Εκμετάλλευση Γιγαντιαίου Πετρελαϊκού Πεδίου στη Βόρεια Θάλασσα
Ξεκίνησε, την περασμένη Παρασκευή, η εκμετάλλευση του γιγαντιαίου πετρελαϊκού πεδίου « Johan Sverdrup» της Νορβηγίας, στη Βόρεια Θάλασσα. Η πρώτη φάση της επένδυσης υπολογίζεται σε 14,4 δις δολ., ενώ εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση του πεδίου, που φέρει το όνομα του «πατέρα» του νορβηγικού κοινοβουλευτισμού, θα αποφέρει συνολικά έσοδα 177 δις δολ.

Το πεδίο « Johan Sverdrup» βρίσκεται 155 χλμ. ανοικτά των ακτών της πόλης Στάβανγκερ της Νορβηγίας και ανακαλύφθηκε το 2010. Υπολογίζεται ότι...
η αξιοποίησή του θα διαρκέσει περί τα 50 έτη, ενώ θεωρείται ότι τα αποθέματά του ανέρχονται σε 1,8 με 2,9 δισεκ. βαρέλια. Το « Johan Sverdrup» είναι το μεγαλύτερο πεδίο που έχει ανακαλυφθεί μετά το 1980.
Η εκμετάλλευση του « Johan Sverdrup» αναμένεται να δημιουργήσει 51.000 θέσεις εργασίας, σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία στη Νορβηγία φτάνει το 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία.

Σύμφωνα με το New Europe, κατά την πρώτη φάση της αξιοποίησής του, που θα διαρκέσει ως το 2019, το πεδίο αναμένεται να παράγει 319.000 με 380.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο το επίπεδο παραγωγής προβλέπεται να αυξηθεί στα 550.000 με 650.000 βαρέλια την ημέρα. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η συνολική παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας ανέρχεται σε 1, 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας που διενεργεί την επένδυση είναι η Statoil, ενώ μειοψηφικά μερίδια κατέχουν η δανέζικη εταιρεία logistics Maersk (8,5%), ο σουηδικός όμιλος Lundin (22,60%), καθώς και άλλες νορβηγικές εταιρείες.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εισφέρουν το 20% του ΑΠΕ της Νορβηγίας.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου