Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μόλις κατέρριψε το ιδεολόγημα της "καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών".


Έτυχε να οδηγώ προχθές, ακούγοντας το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όταν ξεκίνησε μια συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές: "πρόκειται για μια συμφωνία όχι απλά επώδυνη, αλλά μια συμφωνία αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών" ήταν η εισαγωγική φράση κι ομολογώ την αμαρτία μου, δεν άντεξα ν' ακούσω τη συνέχεια, άλλαξα κατευθείαν σταθμό. Το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης, τη βύθισε στα μνημόνια και δεν εννοεί με τίποτα να κάνει την αυτοκριτική του για το ποιος επιτέλους κυβερνούσε αυτή τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, επικεντρώνεται στους τελευταίους έξι μήνες, λες και το ίδιο έχει παρθενογεννηθεί!

Παρόμοια κριτική, περί "καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών", ακούμε το τελευταίο διάστημα κι απ' την πλευρά του Πασοκ, κάτι που δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη, αφού τα δυο κόμματα συγκυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια. Όσο διάστημα όμως κάποιοι θα επιμένουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και θα δείχνουν με το δάχτυλο "τους άλλους", αντί να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να κάνουν τη δική τους αυτοκάθαρση, δεν πρόκειται να έχουν την οποιαδήποτε πιθανότητα να δουν φως στο βάθος της κάλπης κι ας διδαχτούν απ' την εκλογική πορεία του μέχρι πριν μόλις πέντε χρόνια πάλαι παντοδύναμου Πασοκ: καταβαράθρωση, διάσπαση, ήττα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη απ' το Λεβέντη και το επόμενο διακύβευμα θα είναι το κατώφλι του 3%.

Ακριβώς μια μέρα μετά τη συνέντευξη Πλακιωτάκη ήλθε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία να καταρρίψει το πυροτέχνημα της "καταστροφικής εξάμηνης διακυβέρνησης", δίνοντας στη ...

δημοσιότητα τις Εκτιμήσεις για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς κατά το 2ο τρίμηνο 2015. Ω, "θαύμα, θαύμα", θα ανέκραζε κανείς, βλέποντας τα σχετικά νούμερα: ως αποτέλεσμα της "καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών", όπως χαρακτηριστικά γράφει το κείμενο, "Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2014 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%. Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.

Το σχετικό διάγραμμα, που βλέπουμε επάνω και προέρχεται απ' το κείμενο της ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποκαλυπτικό: ως αποτέλεσμα της "καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών", για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα η σχετική μπάρα είναι στη θετική πλευρά του άξονα. Είναι μόλις το 3ο τρίμηνο απ' το μακρινό 2009, που η μεταβολή του ΑΕΠ έχει θετικό πρόσημο. Ε, αν η οικονομία πάει καλύτερα, ας συνεχιστεί η "καταστροφική" πολιτική, μπας και δούμε κάποια στιγμή μια άσπρη μέρα!
  

Ωστόσο σε τρέχουσες τιμές η μεταβολή του ΑΕΠ είναι αρνητική 0,7% ως προς το προηγούμενο τρίμηνο, το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε επιδεινώνοντας τη σχέση ΑΕΠ/Χρέος, κι αυτό δείχνει πως υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά. 

Συμπτωματικά, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την ίδια μέρα στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία για την "Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου–Ιουλίου 2015", όπου αναφέρεται πως "Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.022 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.736 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.375 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.530 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.279 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.988 εκατ. ευρώ." Το αποτέλεσμα λοιπόν εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα της "καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων έξι μηνών", είναι στο επτάμηνο μπροστά απ' τους στόχους, ωστόσο υπάρχει σημαντική υστέρηση στα έσοδα:
"Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.281 εκατ. ευρώ ή 14,8 % έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:
Α) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Β) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Γ) στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015
Δ) στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) κατά 1.724 εκατ. ευρώ."

Επιπλέον, σαν να μην έφταναν αυτά, ήλθαν τον Ιούλιο και τα capital controls, έκλεισε και το Χρηματιστήριο για ένα μήνα, χωρίς να παράγει έσοδα, οπότε η διατήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπροστά απ' το στόχο είναι μάλλον άθλος κι οφείλεται στην περικοπή των πρωτογενών δαπανών (κατά 2.885 εκατ. ευρώ) και των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (κατά 358 εκατ. ευρώ).

Δεν πρέπει πάντως να μας διαφεύγει πως πρόκειται για προϋπολογισμό που συνέταξε και ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή που αμέσως μετά έτρεξε στις κάλπες, προσδοκώντας μια "αριστερή παρένθεση". Οπότε τώρα το ζητούμενο είναι αν η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση θα καταφέρει να φθάσει μέχρι το Δεκέμβριο, για να συντάξει και να καταθέσει ένα προϋπολογισμό υλοποίησης μεν του 3ου μνημονίου, αλλά με πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να καταφέρει ν' αλλάξει κάτι, θα τον έχει ή θ' ανατραπεί από τους δικούς της βουλευτές;


Το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας ωστόσο δεν είναι τα έσοδα, δεν είναι οι δαπάνες, είναι η κατάσταση που επικρατεί στη μεταποίηση, τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας: σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ της Markit Economics, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τον PMI να υποχωρεί τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, σε τιμή 30,2 τον Ιούλιο έναντι 46,9 τον Ιούνιο (τιμές κάτω του 50 δείχνουν συρρίκνωση).


Η "βουτιά" οφείλεται ασφαλώς στο κλείσιμο των τραπεζών και στην αβεβαιότητα που επικράτησε κι ακόμα επικρατεί, καθώς τα capital controls δεν έχουν αρθεί, οπότε είναι βέβαιο πως το 3ο τρίμηνο θα έχουμε αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ και μένει να δούμε πόση ήταν η ζημιά. Το μόνο που είναι πάντως σίγουρο είναι πως το αφήγημα περί της οικονομίας που με ΝΔ-Πασοκ πήγαινε καλά κι έπειτα ήρθε ο Σύριζα και την κατέστρεψε, δεν πείθει πλέον ούτε μικρά παιδιά, χρειάζεται ένα άλλο παραμύθι. Μόνο να φροντίσουν να έχει και κάποιο δράκο αυτή τη φορά, χωρίς δράκο δε λέει!



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου